Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izvanredan rast dionica na Wall Streetu i svjetskim burzama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke dionice u petak su, drugi dan zaredom, ostvarile izvanredan rast, nakon što je vlada objavila planove za otkup nelikvidne imovine banaka oslonjene na hipotekarne kredite i blokirala burzovne špekulacije koje su rušile dionice financijskih kompanija.

Indeks Dow Jones danas je rastao za 368.75 bodova ili 3.4 posto, na 11.388,44 bodova, izjednačivši svoj najveći dvodnevni rast u posljednjih šest godina.

Pročitajte i ovo Wall Street (Foto: AFP) Najveći pad "Najstrašniji dan u povijesti Wall Streeta": Krah na američkoj burzi uzdrmao svijet Slika nije dostupna Ispunjena očekivanja VIDEO Kapetan Picard otvorio trgovanje, cijena Twittera vrtoglavo raste

Indeks Standard & Poor's 500 rastao je za 48.57 bodova ili 4 posto, na 1.255,08 bodova.

Sa dobitkom od 4.3 posto u četvrtak, to je najveći dvodnevni rast za S&P 500 od sloma burzi 1987. godine.

Rast tehnološkog indeksa Nasdaq bio je 74.8 bodova ili 3.4 posto, na 2.273,9 bodova.

Jedanaest dionica raslo je na svake dvije koje su pale na burzi u New Yorku - NYSE.

Dow Jones dodao je 929 bodova od najniže vrijednosti u jučerašnjem trgovanju, dok su burze u Velikoj Britaniji i Kini u petak ostvarile najveći rast u povijesti, izvijestio je poslovni portal Bloomberg.

Američki ministar financija Henry Paulson i predsjednik središnje banke FED Ben Bernanke potaknuli su rast burzi najavom državnog otkupa nelikvidnih vrijednosnica deriviranih iz hipotekarnih kredita u bilancama banaka i jamstvima za imovinu novčanih fondova. Komisija za vrijednosnice istodobno je za dionice financijskih kompanija zabranila tzv. 'short-selling', brokersku metodu klađenja na pad vrijednosti dionice.

Dionice 15 tvrtki koje ulaze u indeks S&P 500 u petak su rasle za više od 20 posto, primjerice banka Washington Mutual za 42 posto, banka Wachovia za 29 posto i najveća banka u SAD Citigroup 24 posto.

Svjetski burzovni indeks MSCI World Index za 23 razvijene zemlje rastao je za 69.67 bodova ili 5.7 posto, na 1.286,44 bodova. MSCI je dodao 8 posto u posljednja dva dana, što je najveći rast od 1970.

Europski segment tog indeksa u petak je rastao za rekordnih 8.3 posto, a azijski za 5.5 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene