Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Alitalija leti u likvidaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanska zrakoplovna kompanija, koju je stvorilo 16 talijanskih industrijalaca s ulogom od milijarde eura i koja je sa zdravim dijelom Alitalije trebala poletjeti početkom studenoga, povukla je svoju ponudu i sada Alitaliji prijeti likvidacija.

Na sastanku upravnog odbora CAI-a danas poslije podne jednoglasno je povučena ponuda o ozdravljenju Alitalije, nakon što svih devet sindikalnih organizacija nije prihvatilo plan spašavanja. 

Pročitajte i ovo Sudijski princ Mohammed bin Salman (Foto: AFP) POSMRTNI OSTACI NISU PRONAĐENI Izvješće američke obavještajne agencije: Saudijski princ odobrio likvidaciju novinara Jamala Khashoggija Vladimir Putin (Foto: AFP) upozorenje ostalima? Prije dvije godine zadao je težak udarac Vladimiru Putinu, a sada je uhićen: Ruski guverner tereti se za likvidaciju poduzetnika

Ministar rada Maurizio Sacconi izjavio je kako sada Alitaliji predstoji likvidacija. 

Talijanski premijer Silvio Berlusconi je izrazio veliku zabrinutost za sudbinu Alitalije i 20.000 zaposlenih, te prema svojoj tradiciji izražava nadu u nalaženje nekog izlaska. 

Sindikati su se razjedinili oko plana koji je ponudio CAI. Tri sindikalne konfederacije (CISL, UIL i UGL) prihvaćaju plan, sindikat CGIL je prvotno prihvaćao, ali je zatim zatražio dodatne pregovore, ostalih pet (FILT, SDL, ANPAC, UP, ANPAV i AVIA), od ukupno devet sindikalnih organizacija u Alitaliji, se protivilo planu, ali je pripremilo svoj plan. 

U posebnom priopćenju upravni odbor CAI-a je obznanio kako više nema vremena za pregovore, jer je financijska situacija Alitalije takva da svaka odgoda primijene plana spašavanja znači krizu. 

Inače, CAI počinje s kapitalom od oko milijarde eura planirao spasiti zdravi dio Alitalije. Do 2013. se trebalo kupiti 60 novih zrakoplova, kompanija bi imala 12.500 zaposlenih od kojih 1.550 pilota (Alitalia sada ima 2.400 pilota), 3.300 asistenata letenja, 7.650 radnika, službenika i upravitelja. 

Onima koji će dobiti otkaz (oko 3.500) bit će zajamčeno 80% prosječne plaće dobivene u posljednjih 12 mjeseci. No, sada cijela Alitalija, nakon 61 godine postojanja, leti prema likvidaciji. Pokrenut će se i istraga o desetgodišnjim gubicima Alitalije, a financijska straža je već zapljenila neke dokumente.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene