Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajednički interes

Adris Grupa podržala Todorića u namjeri kupnje Mercatora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivica Todorić još jednom je krenuo u osvajanje Slovenije. Ponudu za kupnju dionica u Ljubljanu je odnio osobno.

Javnu podršku Agrokoru u pohodu na slovensko tržište dala je i rovinjska Adris grupa Ante Vlahovića i tako dala naslutiti da su se dva najbogatija hrvatska biznismena udružila u koaliciju u borbi za slovenski trgovački ponos.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preuzima slovenskog diva? Todorić ponudio najviše za Mercator Slika nije dostupna Tko kupuje Mercator? Vlasnik pronašao dva kupca konkurenta i pokušava podići cijenu?

>> Agrokor i Mercator u poslovnom trileru: Tko će koga kupiti?

Todorić je pred Slovence istresao najbolju ponudu za 23,3 posto Mercatora. Agrokor je za dionicu navodno ponudili 195 eura, ukupno 171 milijun eura za paket. Druge dvije ponude dali su fondovi Mid Europa Partners i Warburg Pincus, a obje su slabije od Todorićeve. Zanimljivo, javnu podršku Agrokorovom pohodu na Mercator dala je i rovinjska Adris Grupa.

'Adris grupa podržava nastojanje Agrokora da uđe u vlasništvo Mercatora, to više što je riječ o kompanijama s kojima mi imamo dobru poslovnu suradnju. Držimo da bi to bio koristan poslovni potez za obje kompanije', rekao je Predrag Grubić, glasnogovornik Adris grupe.

Ovakva podrška otvara pitanje jesu li Vlahović i Todorić udružili? Slovenski mediji spekuliraju da su to napravili jer su to predložili bankari koji prate preuzimanje. Domaći analitičari ipak smatraju da zajednički pohod Adrisa i Agrokora na Mercator nije izgledan. No poslovni interes ipak postoji.

'Adrisu bi odgovaralo da Agrokor preuzme Mercator ili da bude jak partner u Mercatoru jer samim time otvara im se maloprodajni lanac koji je za duhansku kompaniju jedan vrlo bitan element', objašnjava ekonomski stručnjak Petar Brkić.

Čelnici Mercatora ne dolaze u Zagreb

Pivovarna Laško sada treba pregledati sve tri ponude i odlučiti što će dalje. A šef Mercatora Žiga Debeljak koji ovaj tjedan trebao doći u Zagreb ipak neće sjesti sa Todorićem za stol. Naime, šefovi Mercatora otkazali su sastanak sa Todorićem kada je postalo i službeno poznato da je Agrokor dao ponudu. Iz najveće hrvatske korporacije za to vrijeme samo potvrđuju da su doista krenuli u pohod na 23 posto Mercatora.

Neki upućuju da bi Todorić unatoč najboljoj ponudi ipak mogao dobiti odbijenicu jer njegovo preuzimanje ugrožava samu Pivovarnu Laško kao bitnog Mercatorovog dobavljača. A ona odlučuje kome će prodati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene