Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najrealnije: suradnja

Agrokor i Mercator u poslovnom trileru: Tko će koga kupiti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agrokorova namjera da preuzme slovenski Mercator polako prerasta u pravi poslovni triler i igru velikih brojki. Slovenci su neočekivano izjavili da ne žele biti kupljeni, nego baš suprotno da žele kupiti carstvo Ivice Todorića.

Tko će koga preuzeti? Agrokor najkasnije do 9. ožujka mora predati svoju ponudu za 23,3 posto dionica Mercatora. Mercatorov šef za to vrijeme lansirao je protunapad. Todoriću je poslao pismo sa željom da oni kupe njegov Konzum. Analitičari kažu da je Konzumovo preuzimanje Mercatora realno ali da je najrealnija opcija suradnja. Razlog je zaštita od zajedničkog neprijatelja belgijskog Dalhaizea koji je preuzeo lanac Maxi Miroslava Miškovića u Srbiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tri tvrtke izgubile vjeru u Agrokor Dobavljači u BiH prestali s isporukom Konzumu Slika nije dostupna Kriza u Agrokoru Smijenjeni predsjednici uprave Konzuma i Mercatora

'Ulazak jednog jakog igrača je veliki problem i za jedne i za druge i formiranje neke zajedničke kompanije. Rast mogućnosti pregovora sa dobavljačima i sve ostalo je prednost i za jedne i za druge i tu treba tražiti odgovor na pitanje što se trenutno događa', smatra Petar Brkić iz Abacus brokera.

Belgijanci kojima je Mišković prodao puno su jači od Konzuma i Agrokora zajedno. Konzum trenutno ima oko 1000 prodavaonica u Hrvatskoj, Srbiji i BiH. Mercator pak 250 ali u nešto više zemalja regije. Kada bi Todorić recimo želio kupiti cijeli Mercator trebao bi platiti 750 milijuna eura, ali bi uz to dobio i nekretnine vrijedne 1,7 mlrd.

O svemu ovom u Agrokoru vrlo malo kažu. Tek da razmatraju mogućnost da za 4 dana Pivovarni Laško daju ponudu za otkup četvtine Mercatora. Slovenske regulatorne agencije za to vrijeme proučavaju Agrokorovu namjeru, a sindikati upozoravaju na moguće otkaze radnicima u slučaju preuzimanja. Šef Mercatora najavio je preuzimanje Konzuma. Sa Todorićem bi navodno trebao sjesti za stol u utorak.

'Naše namjere su prijateljske i iskrene. U skladu su s našim strateškim ciljevima. Mislim da bi bile dobre i za Mercator Grupu i za Agrokor', rekao je Žiga Debeljak, predsjednik Uprave Mercatora.

>> Todorić: Čovjek je najveći biser i u njega treba ulagati

Tvrdi kako opcija da Mercator kupuje Konzum nije realna, dok za onu da Agrokor kupuje Mercator postoji mogućnost. A najrealnija čini mu se suradnja u zaštiti od moćne belgijske konkurencije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene