Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pad carstva Zdravka i Višnje Pevec nagnali su mnoge poduzetnike, ekonomiste i bankare da pronađu prave riječi, kojima bi opisali trenutno stanje u Hrvatskom gospodarstvu, a posebice u građevinarstvu.


Financijski krugovi procjenjuju kako će do kraja iduće godine i s početkom 2011. čak 40 posto građevinskih nestati s hrvatskog tržišta, piše Jutarnji list. S obzirom na ovakva predviđanja, mnogim bi građevinarima želja za sretnom i uspješnom Novom godinom mogla zazvučati kao neukusna šala. U valu bankrota, mogli bi stradati i neki do jučer neupitni divovi, no najviše će žrtava biti među tvrtkama, koje su rasle na valu stanogradnje i cestogradnje, odnosno malim i srednjim poduzećima.

Vezani članci Ema Branica s anonimnim izvorima - 1 Ljudima nudio stanove koji su u stečaju, a stanari su sada očajni jer im domovi idu na dražbu. Pravi šok uslijedio je tek kad su tražili pomoć od stečajne upraviteljice Slika nije dostupna Hrvatski apsurd: Problemi za sektor koji nakon 8 godina bilježi pozitivne pomake

>> Stanovi sve jeftiniji, a cijene padaju i dalje

Takvim prognozama u prilog govore i podaci iz zadnjeg kvartala ove godine, koji kažu kako je znatno povećan broj građevinskih tvrtki, koje su ili u blokadi, ili u stečaju. To u brojkama izgleda otprilike ovako, izdano je 12,1 posto manje odobrenja za građenje u listopadu, ne go u istom periodu lani, što je rezultiralo 23,5 posto manjim ulaganjima, odnosno radovima vrijednim 3,2 milijarde kuna te i manjom ukupnom površinom izgrađenih objekata, i to 30 posto.

Struka uporno pokušava otkriti broj neprodanih stanova, no to im ne polazi za rukom, barem kad je riječ o udrugama pri HUP-u i HGK-u, piše Jutarnji. Zna se samo da je ove godine prodano oko 2000 stanova, a prošle oko 2600. Čini se kako je pohlepa građevinarima polako došla glave, jer ekonomisti tvrde da su možda odlučili početkom krize drastično sniziti cijene stanova, i do cifre od samo tisuću eura za kvadrat, sad su već mogli započeti novi investicijski ciklus. Strah od gubitka, kako kažu, nagnao ih je da drže cijene nekretnina, a sada, kad je pomalo kasno sjetili su se sniziti cijene za 15-20 posto i dodatan popust na plaćanje gotovinom.