MORH, zgrada
MORH, zgrada Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop komentirao je česte smrtne slučajeve pripadnika MORH-a u posljednje vrijeme.


Čak pet pripadnika Oružanih snaga smrtno je stradalo u proteklih mjesec dana. Državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop naglasio je kako MORH radi na prevenciji i dodao da je prema nekim podacima u 2020. od suicida umrlo 566 osoba, odnosno da ih ima 14 na 100.000.

Vezani članci Aleksandar Lukašenko Lukašenko dao novu naredbu, želi da svi građani znaju jednu stvar: "U slučaju agresije..." Vladimir Putin Putin baš voli statiste: Nakon što je razotkrivena tajanstvena plavuša, sada ih traži na drugačiji način, a saznalo se i koliko ih plaća

"MORH je ispod tog prosjeka, ali još jednom ponavljam – svaki ljudski život je nenadoknadiv i naša obveza i uloga MORH-a je vidjeti kako te događaje svesti na najmanju moguću mjeru i eventualno ih spriječiti", rekao je Jakop gostujući na N1 televiziji.

Zapovjednici i psiholozi konstantno, kaže, prate zdravstveno stanje vojnika, provedene su i dodatne analize. Nakon prvih slučajeva Ministarstvo je uložilo dodatni napor, analizirali su što se dogodilo.

"Živimo i u dodatnim okolnostima, to je COVID-19, i nekako smo došli do spoznaja da se nijedan slučaj nije dogodio zbog nekog stanja u službi, mobinga, pritiska ili nečeg trećeg. Najčešće je to teška životna situacija ili je nekako povezano s određenim ovisnostima. I dalje provodimo sve aktivnosti i pokušat ćemo preventivno djelovati. U tom smo dijelu i poduzeli određena osvježenja programa što se tiče školovanja, ali i da se pomogne zapovjednicima i psiholozima koji rade s ljudima kako bi se moglo preventivno djelovati", dodao je Jakop.

Zapovjednici i psiholozi dodatno će se educirati kako bi se lakše prepoznalo koji vojnici imaju problema. U ovom trenutku imaju, kaže, dovoljno psihologa, ali žele dodatno poboljšavanje sustava.

"Svaki je naš vojnik isto tako od krvi i mesa, ima svoj privatni život i pokušavamo pomoći da i taj privatni dio života bude što bolji", zaključuje Jakop.

Javnost je jučer uznemirila vijest o smrtno stradaloj vojnikinji s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Ne ustručavajte se potražiti pomoć

Ako se vi ili netko vama blizak suočava s određenim psihološkim poteškoćama ili se jednostavno nalazite na životnom raskršću u potrazi da pravom odlukom, nemojte se nikad ustručavati i pitati za pomoć i razgovor. Donosimo vam nekoliko kontakata gdje možete porazgovarati s punim povjerenjem sa stručnjacima koji će vam sigurno pomoći:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida pri KBC-u Zagreb
Nazovite na telefon 01-2376-470 kad god vam zatreba pomoć od 0 do 24 sata, liječnici su uvijek spremni porazgovarati s vama i pomoći vam. U Centar za krizna stanja pri KBC Zagreb možete doći i bez najave i uputnice svakim danom između 8 i 20 sati.
Hrabri telefon

Ako ste maloljetno dijete ili roditelj koji se suočava s različitim odgojnim izazovima, možete se obratiti stručnjacima na Hrabrom telefonu.

Ako ste dijete ili tinejdžer nazovite na besplatni broj 116-111.
A broj Hrabrog telefona za mame i tate je 0800-0800. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Na Hrabrom telefonu potpuno anonimno djeca i tinejdžeri mogu i chatati, a mogu poslati i e-mail. Roditelji savjet mogu potražiti i na forumu.

Psihološki centar TESA
Psihološki centar TESA udruga je koja već 28 godina daje besplatnu psihološku pomoć i podršku zdravom razvoju građana.
Nazovite na broj: 01/48 28 888 - radnim danom od 10 do 22 sata ili im se javite mailom za savjet: psiho.pomoc@tesa.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju