Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Halo, stiže ti inspekcija!

Uhićenja u Zadru: Privedeno desetak ljudi, među njima i porezni inspektori, podmićivali ih biftecima, lignjama, alkoholom...

Izvanredna vijest
Izvanredna vijest Foto: DNEVNIK.hr
U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji, priopćio je USKOK. Navodno je uhićeno deset osoba, među kojima su i tri porezna inspektora.

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PU zadarskom i financijskih izvida koje je proveo Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave.

Navedene radnje koje se provode u Zadru odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, stoji u priopćenju.

Prema neslužbenim informacijama Slobodne Dalmacije, uhićeno je deset osoba, među kojima je troje zadarskih poreznih inspektora, dok su ostali vlasnici tvrtki i obrta sa zadarskog područja. Privedenima su pretraženi poslovni prostori, kuće, stanovi, kao i uredi zadarskih poreznika.

Halo, stiže ti inspekcija

Sumnja se da su tri inspektora primala mito od poduzetnika. Jednog šibenskog inspektora se tako sumnjiči da nije ništa poduzeo kako bi ovršio vlasnika zadarske tvrtke od kojeg je država potraživala više od dva milijuna poreznog duga. Osim toga, poduzetniku je, navodno, dojavljivao kad će biti zapljene sredstava po računima firmi, nakon čega je ovaj prebacivao novac na račune drugih osoba. 

Zauzvrat je poduzetnik inspektoru davao veće količine alkohola koji proizvode njegove firme te je, vjeruju istražitelji, pomogao inspektorovu bratu prilikom zaposlenja u šibenskoj komunalnoj tvrtki.

Isti se inspektor sumnjiči da nije ništa poduzeo kako bi se ovršio račun još jednog poduzetnika koji je državi dugovao oko 630 tisuća kuna. Također, vjeruje se da je početkom 2019. godine tom poduzetniku omogućio da na druge tvrtke prenese više od dva milijuna kuna. 

Pomogao je, vjeruje se, i sinu tog poduzetnika sugerirajući svom kolegi da ništa ne poduzima s njegovom firmom, zbog čega je država oštećena za 55 tisuća kuna. Otac i sin su, vjeruje USKOK, inspektorima davali vozila na korištenje.

Pročitajte i ovo Andrija Jarak većina priznala Kako su djelovala "Složna braća"? "To su takozvane nestajuće tvrtke. Neki od osumnjičenih slali su novac na račune u izozemstvo"

Pročitajte i ovo Đurđica Jurić - 1 Nestajući trgovci Detalji akcije protiv utajivača poreza, stručnjakinja objasnila cijeli proces: ''Moraju poznavati propise o PDV-u i najslabije karike u svakoj državi EU''

Poreznika se sumnjiči da je u još nekoliko slučajeva oštetio državu za nešto manje od pola milijuna kuna neplaćenog poreza javljajući vlasnicima firmi kad će se ići u blokade njihovih računa. Na taj je način šibenski poreznik besplatno uredio kupaonicu, a policijski inspektori vjeruju da ga se častilo i na razne druge načine. 

Informacije za lignje i bifteke

Jedan je privedeni poreznik, vjeruje USKOK, bio zadužen za nadzor igara na sreću i nagradnih igara pa je poduzetnicima iz te djelatnosti dojavljivao kad će im on i njegovi kolege doći u nadzor. Nakon tih dojava obrtnici su prilagođavali stanje u blagajnama. 

Spomenuti je poreznik dojavljivao informacije i vlasnicima kafića, mesaru, vlasniku pečenjarnice, trgovcima... Zauzvrat je bio čašćen objedima u jednom restoranu, ali i lignjama i biftecima. 

Vlasnik pekare mu je plaćao godišnju novčanu naknadu, no navodno nije utvrđen njezin iznos. 

Očekuje se da će uhićeni u ovoj USKOK-ovoj akciji tijekom srijede i četvrtka biti ispitani u prostorijama USKOK-a u Zadru, a onda će se odlučiti hoće li se, protiv koga i po kojoj osnovi zatražiti određivanje istražnog zatvora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene