Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestajući trgovci

Detalji akcije protiv utajivača poreza, stručnjakinja objasnila cijeli proces: ''Moraju poznavati propise o PDV-u i najslabije karike u svakoj državi EU''

Aktualno Galerija Đurđica Jurić - 1 Đurđica Jurić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Josipa Krajinović - 1 Josipa Krajinović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Đurđica Jurić - 3 Đurđica Jurić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Đurđica Jurić - 2 Đurđica Jurić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Josipa Krajinović - 2 Galerija 1/5 >>
Još jedna velika akcija USKOK-a i policije s desecima uhićenih u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Puno posla za čak 180 policajaca u akciji privođenja osumnjičenih za utaje poreza i pranje novca.

42 osobe su uhićene. Dosad je utvrđena šteta, kako doznajem, 50 milijuna kuna. Rezultat je to aktivnog rada porezne uprave, odnosno sektora za financijske istrage, ekipa koja je vješta u otkrivanju utajivača poreza. Bilježe i rezultate, 234 kaznene prijave u ovoj godini, a od 2019. godine do danas - šteta za proračun je 262 milijuna kuna.

Oni koji varaju, moraju poznavati i sustav. ''Ako je riječ o poreznim prijevarama koje su kružne iz područja PDV-a, mora se poznavati propis o PDV-u i najslabije karike u svakoj državi EU kako bi se mogao povući porez'', pojasnila je Đurđica Jurić, porezna stručnjakinja, u razgovoru s reporterkom Josipom Krajinović u Dnevniku Nove TV.

Kružne prijevare su, istaknula je Jurić, vezane uz ''nestajuće trgovce'' i za isporuku robe ili isporuku usluge. ''Vrlo je često riječ o fiktivnim isporukama. Prvi račun kreće iz druge zemlje EU, primjerice u Hrvatsku, glasi na trgovačko društvo tog u budućnosti nestajućeg trgovca koji onda izdaje fiktivne račune za robu drugim trgovačkim društvima koji su u lancu prijevare osnovani isključivo s namjernom da jedan drugom fakturira relativno brzo. Nitko od njih nema zalihu robe, naravno, jer je ostala negdje u EU ili prodana na crno'', pojasnila je Jurić proces.

Pročitajte i ovo Franjo Varga VISOKI KAZNENI SUD Afera SMS: Vargi i Curiću potvrđene kazne, lažirali poruke za Mamića i Todorića

Pročitajte i ovo Ivana Pezo Moskaljov Posao dodijeljen Rusima Dnevnik Nove TV doznaje: Remont vojnih helikoptera debelo je preplaćen? Sve češlja i USKOK

Svatko svakome fakturira na temelju fiktivnog računa. ''Zapravo izgleda kao da je sve čisto, ali onaj prvi - pokretač, nestaje. On nikada neće imati obvezu platiti PDV, a zadnji će povući pretporez iz državnog proračuna'', opisala je Jurić.

Očekuju se daljnja ispitivanja osumnjičenih tijekom idućeg dana, a onda će se vidjeti hoće li se za nekoga od njih tražiti istražni zatvor.

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.

Policija i Uskok u srijedu su potvrdili da provode akciju u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku u kojoj je, prema neslužbenim podacima, uhićeno četrdesetak osoba zbog organizirane utaje gotovo pedeset milijuna kuna poreza. Prema neslužbenim informacijama osumnjičeno je preko 40 osoba na području Zagreba, Splita i Dubrovnika koji su se udružili u kriminalnu skupinu zbog utaje nešto manje od 50 milijuna kuna poreza. Od jutarnjih sati u tijeku su pretrage njihovih domova i tvrtki.

Neki u bijegu, a neki već u zatvoru

Večernji list neslužbeno doznaje da među osumnjičenima ima i onih koji su još uvijek u bijegu, ali i nekih koji su u zatvoru. Među ovim prvima je, neslužbeno doznaje Večernji list Tomislav Šoljić, koji je u bijegu od lipnja 2020., nakon događaja u Kaštel Kambelovcu kada je došlo do pucnjave u kojoj je ranjen Jozo Čabraja, a ubijen je Marijo Boljat.

Šoljiću se zbog toga u odsutnosti sudi na Županijskom sudu u Splitu. Među njima je Igor Lesković, koji je trenutačno u španjolskom zatvoru. Po onom što je za sada poznato, njih su dvojica bila dio skupine koja se sumnjiči za štetu od oko 50 milijuna kuna.

Osim spomenute dvojice, među osumnjičenicima su, kako  neslužbeno doznaje Večernji list, Goran Novosel, Mirko Vukadin i Luka Prtenjača. Prtenjača je vlasnik tvrtke Prtenjača gradnja, Novosel je vlasnik tvrtke Celox, a Vukadin tvrtke Damida. Prema neslužbenim informacijama, kako navodi Večernji list, osim njih trojice uhićeni su vlasnici još nekih tvrtki, koje su se uglavnom bavile prodajom građevinskog materijala i uređenjem interijera.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene