Obavijesti Video Pretražite Navigacija
većina priznala

Kako su djelovala "Složna braća"? "To su takozvane nestajuće tvrtke. Neki od osumnjičenih slali su novac na račune u izozemstvo"

Uskok je otvorio istragu protiv 23 uhićene osobe u akciji "Složna braća". Sumnjiče ih za zločinačko udruživanje te utaju poreza i carine. Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak javlja detalje akcije.

"Istragom su obuhvaćene 42 osobe. Velika većina je puštena, jer su, kako doznajemo, priznali počinjenje kaznenih djela nakon što su suočeni s dokazima. Dvojica su već od ranije u zatvoru, trojica u bijegu", izvijestio je Jarak.

Oko 20:30 počelo je ročište o istražnom zatvoru.

"Pitanje je, s obzirom na njihov broj, 23, hoće li ročište završiti večeras ili će biti sutra ujutro. Rekao bih da smo već vidjeli ovakve slučajeve nekoliko puta, takozvane nestajuće tvrtke gdje jedna drugoj šalju fakturu za nepostojeće, nikad izvršene usluge, a potom traže povrat poreza na dodanu vrijednost i to u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna", kazao je reporter te dodao kako se većina odnosi na građevinski materijal, a "očito su imali informaciju da je buknula cijena građevinskog materijala na europskom i svjetskom tržištu, a osobito u Hrvatskoj koju su pogodila dva jaka potresa".

Pročitajte i ovo Đurđica Jurić - 1 Nestajući trgovci Detalji akcije protiv utajivača poreza, stručnjakinja objasnila cijeli proces: ''Moraju poznavati propise o PDV-u i najslabije karike u svakoj državi EU''

"Sud će im blokirati svu pokrentu i nepokretnu imovinu. Policija je napravila 80 pretresa jučer i danas. Našli su 20-ak skupocjenih automobila i nekoliko izuzetno vrijednih nekretnina, ali isto tako i su našli tragove da su neki od osumnjičenih slali novac na račune u izozemstvu. Ta će imovina biti blokirana do pravomoćnosti presude, a ako presuda bude pravomoćna Republika Hrvatska će dobiti tih 50 milijuna kuna koliko iznosi šteta za državni proračun", izvijestio je Jarak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika akcija policije i USKOK-a Uhićenja i pretresi stanova u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. O velikoj akciji oglasili se iz policije

Istragom su obuhvaćene 22 osobe sa splitsko-dalmatinskog područja, 13 osoba na zagrebačkom području te po jedna osoba u Dubrovniku i Puli. Radi se o šest žena i 36 muškaraca te pet trgovačkih društava zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja u svezi kaznenih djela utaje poreza ili carine te pomaganja u utaji poreza ili carine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene