Knjige, ilustracija
Knjige, ilustracija Foto: Getty Images

Visoki kazneni sud na slobodu pušta zatvorenika nakon što je odslužio 17 od 21 godine kazne zatvora. Kažu da je tijekom izvršavanja kazne ocijenjen kao naročito uspješan, a tijekom boravka u zatvoru je – diplomirao na Pravnom fakultetu. Već ima i ponude za posao.


Iz splitskog zatvora na slobodu izlazi zatvorenik koji je zbog zlouporabe droga i krivotvorenja isprava dobio kaznu u trajanju od 21 godine. Vrhovni kazneni sud odlučio ga je pustiti na uvjetni otpust zbog ponašanja nakon 17 odsluženih godina, objavili su u priopćenju.

Vezani članci Splitski zatvor na BIlicama (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Otkriven nalaz obdukcije mladića koji je preminuo u splitskoj bolnici nakon što je u komi primljen iz zatvora: ''Riječ je o smrti nastaloj zbog straha" Francuska policija u zatvoru (Foto: Arhiva/AFP) Pomahnitali radikalizirani islamist napravio pomutnju u zatvoru: Izbo dva čuvara, vikao "Alahu akbar" i zabarikadirao se u ćeliju

Muškarac je osuđen jer se 2003. povezao s drugim osobama zbog krijumčarenja i prodaje droge. One su Južnoj Americi su kupili 533,48 kilograma kokaina i jahtom ga prevezle u Hrvatsku gdje ju je preuzeo radi daljnje prodaje. Drogu je ukrcao u automobil s nepripadajućim registarskim tablicama.

Visoki kazneni sud sada smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu uvjetnog otpusta. Zatvorenik je tijekom izvršavanja kazne zatvora ocijenjen kao ''naročito uspješan'', a u kaznionici je angažiran kao naročito uspješan radnik.

Zanimljivo je i da je tijekom izdržavanja kazne zatvora diplomirao pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a ima i ponudu za posao, objavio je Vrhovni sud. Priznao je počinjenje kaznenih djela. Zato je Visoki kazneni sud zaključio da se svrha kažnjavanja može postići i nadziranom slobodom.

Nakon otpuštanja morat će se do 2024. godine jednom mjesečno redovito javljati nadležnoj policijskoj postaji. Smije promijeniti mjesto prebivališta i boravišta, ali samo uz suglasnost suca izvršenja Županijskog suda. Datum otpuštanja zatvorenika na uvjetni otpust odredit će sudac istrage.