Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon štiti maloljetne napadače

'Ovo je zvijerstvo - mislim da ni zvijeri to ne rade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je iznijela šokantne detalje brutalnog premlaćivanja dječaka u Sesvetama. U međuvremenu, građanska inicijativa za podršku obitelji Ritz, nakon što su ih godinu dana ignorirali, pokušava ponovno apelirati na odgovorne da se u društvu nešto hitno mora promijeniti.

S manje bolova, ali velikim posljedicama, na šestom katu zagrebačke bolnice Dubrava, mali Filip još uvijek leži u strahu. Želi ići kući, a iako okružen liječnicima, boji se da ga napadači ponovno ne zaskoče. 'Bez riječi su me napali, uzeli su mi mobitel, tražili su me novce i tako dalje', priča uplašeni dječak. Policija je njegove napadače pronašla uz pomoć očevidaca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neujednačena primjena Policija oduzela 1148 vozila: U nekim dijelovima Hrvatske ćete proći gore, evo o čemu to ovisi Napadi na Trgu - 7 Roditelji u strahu Novi šokantni slučajevi nasilja bande koja u centru Zagreba napada maloljetnike: Jednu djevojku je gušio, drugoj je šakom razbio usnicu

'Maloljetnici su uz posebno izvješće dovedeni u istražni centar županijskog suda u Zagrebu', izjavila je glasnogovornica PU zagrebačke, Jelena Bikić. Prije tri dana, dvojica maloljetnika Filipa su napala na autobusnoj stanici u Sesvetama. Udarajući ga rukama i nogama, bacili su ga na pod, oteli mu mobitel, digli ga i glavom mu udarali u betonski stup javne rasvjete. Krvavog i ozlijeđenog potom su ga utrpali u autobus, praveći se da im je prijatelj kojeg voze u bolnicu. No, divljaci su iz autobusa nazvali još jednog prijatelja kojemu su sve ispričali, nakon čega su se sva trojica nad Filipom iživljavala rukama i nogama, a potom ga ostavili na ulici. Divljački pohod trajao je puna tri sata, a Filipa je našla hitna i odvezla ga u bolnicu.

'Nije tu mobitel. Nikakav. Oni da su htjeli uzeti nekome mobitel, tom dječaku uzeti mobitel, oni bi mu uzeli mobitel i otišli svojim putem. Ovo što su napravili, ovo je zvjerstvo, ja mislim da ni zvijeri to ne rade', smatra majka ubijenog Luke Ritza, Suzana. Građanska inicijativa za podršku obitelji Ritz već godinu dana apelira na izmjenu kaznenog zakona za maloljetnike. Saborskom odboru i Vladi poslano je na stotine mailova, no kao da ih nisu dobili i nitko nije reagirao. Pisma nadležnima opet će slati.

U međuvremenu, na desetke djece brutalno je premlaćeno na sličan način. Neki od njih samo pukom srećom preživjeli su luđačke napade. 'Ne postoji ta kazna niti za bol niti za utjehu, ta kazna nama kao roditeljima i svim drugim roditeljima, koji su na takav način izgubili djecu, ne može biti niti utjeha niti nikakva zadovoljština', kaže Suzana Ritz. Luka Ritz tek je počeo živjeti i bio je dijete, maturant grafičke škole. Volio je gitaru i htio je postati novinar. 10 dana nakon divljačkog pohoda, od ozljeda je preminuo u bolnici. Zakon očito štiti počinitelja, a tko štiti ostalu djecu, koja žele samo normalno hodati po gradu, a da ne moraju razmišljati hoće li se vratiti kući i hoće li ih netko napasti? Očito nitko, jer sve dok sa suda ne izađe jasna poruka s drastičnim kaznama, a takve još nije bilo.

'Zakone treba početi provoditi'

Zbog neviđene brutalnosti trojice maloljetnika potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič sazvala je hitan sastanak na temu nasilja među mladima. Na sastanku su bile sve nadležne službe psiholozi, policija i ministar obrazovanja, no od strožeg kaznenog zakona ipak još neće biti ništa. 'Više ću govoriti o mjerama koje je potrebno potaknuti u školama i obiteljima, da se ne događa nasilje, jer nasilje ipak počinje u obitelji, jer država ne može zamijeniti obitelj, ali joj može pomoći, a izmjene zakona su zadnje', tvrdi Adlešić. Predsjednica saborskog odbora za obitelj tvrdi da imamo dobre zakone, ali se oni ne provode.

'Vi imate po obiteljskom zakonu odgovornost roditelja, koji svoje dijete pusti van iza 23 sata, ali niti jedan roditelj nije kažnjen. Ja mislim da zakone treba početi provoditi pa tako da i roditelji moraju snositi posljedice, dakle svog neodgoja djece', ističe Milanka Opačić, predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mladež i šport. I struka se slaže da nasilje dolazi iz obitelji i zato je važno problematičnu djecu rano prepoznati. 'Dijete koje nije dobilo empatiju u obitelji ne može onda tu empatiju niti pokazati.i zato je važna rana intervencija u obitelji. Važno je prepoznati rizične obitelji i na vrijeme s njima početi raditi', kaže dječja psihologinja Gordana Buljan Flander.

Predsjednik Josipović je za primjerene i stroge kazne, ali one same, smatra, nisu dovoljne. 'Rekao bih da je još više od kažnjavanja, moramo raditi na odgoju i obrazovanju', dodaje hrvatski predsjednik. Stručnjaci su već nekoliko puta rekli što treba učiniti, a sad je na redu država. Mnogi vjeruju da treba kažnjavati roditelje djece koja su u stanju učiniti ovako nešto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene