Obavijesti Video Pretražite Navigacija
visoke kazne za ponavljače

Šest vozača zbog prekršaja trajno ostalo bez vozila, jedan platio kaznu od 27.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka prometna policija je u nešto više od dvije godine privremeno oduzela 59 vozila višestrukim počiniteljima najtežih prometnih prekršaja, dok je sud trajno oduzeo šest vozila, pokazuju policijski podaci.

Oduzimanje vozila kao sredstava počinjena primjenjuje se na vozače koji su već najmanje dvaput pravomoćno kažnjeni za neke od osam prekršaja koji su prepoznati kao uzročnici najtežih stradavanja u prometu.

Gledajući od 1. kolovoza 2019., kada su stupile na snagu zakonske izmjene, zagrebačkim vozačima privremeno je oduzeto 59 vozila do donošenja odluke o prekršajima, dok je sud u svojim presudama od tog broja dosad trajno oduzeo pet automobila i motocikl.

Pored izrečenih mjera trajnog oduzimanja vozila iz sudskih presuda, recidivistima su izrečene i kazne zatvora, novčane kazne kao i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.

Pročitajte i ovo Josip Mataija LJUDSKA POGREŠKA KLJUČNI FAKTOR Crne brojke smrti na hrvatskim cestama: Povećava se kazna za prebrzu vožnju

Najviša kazna zatvora izrečena je jednom počinitelju u trajanju od 50 dana, dok je drugom počinitelju izrečena najviša novčana kazna u iznosu od 27.000 kuna.

Policija napominje da će sukladno Nacionalnom planu sigurnosti cestovnog prometa nastaviti s aktivnostima vezanim uz podizanje razine sigurnosti i prometne kulture na zagrebačkim prometnicama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DVIJE OSOBE TEŽE OZLIJEĐENE Teška prometna nesreća na Braču: Pet osoba gliserom prevezeno u KBC Split

Na popisu osam najtežih prekršaja su prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara, vožnja u suprotnom smjeru, namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje provjere alkohola ili droga te vožnja s više od 1,5 promila ili pod utjecajem droga.

Na popisu je i vožnja prije stjecanja prava, kao i vožnja za vrijeme dok je vozačka dozvola ukinuta ili oduzeta, bilo zbog prikupljenih negativnih bodova, isključenja iz prometa ili privremenog oduzimanja vozačke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene