Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagreb: Zbog alkohola na cestama u 2007. poginulo 43 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkim cestama lani je poginulo ukupno 115 osoba, od kojih je 43, odnosno 37 posto život izgubilo u nesrećama u kojima su krivci bili pod utjecajem alkohola.

Po podacima zagrebačke policije u svakoj sedmoj od ukupno 18.488 prometnih nesreća sudjelovali su vozači pod utjecajem alkohola.

Pročitajte i ovo Dvojica muškaraca poginula u slijetanju quadom u rijeku Bednju - 3 Tragedija Varaždinske Toplice nakon pogibije bratića zavijene u crno: "Alen je iza sebe ostavio zaručnicu, a Goran je živio s majkom" Slika nije dostupna 61,9 posto više nego lani Na zagrebačkim cestama prošle godine poginula 34 pješaka

Nesreće s najtežim posljedicama skrivilo je 99 vozača od kojih je svaki drugi i poginuo u tim nesrećama.

U 36 nesreća s poginulima krivac je bio pod utjecajem alkohola. Najveći broj, njih 19, imao je više od 1,5 promila alkohola u krvi, u 16 je izmjereno od 0,5 do 1,5 promila, a u jedne osobe manje od 0,5 promila.

Poginulo je 13 osoba koje su pod utjecajem alkohola izazvale prometnu nesreću.

Najčešće pogreške vozača pod utjecajem alkohola su neprilagođena brzina i brzina veća od dopuštene, nedržanje smjera kretanja, nepropisno pretjecanje i nepoštivanje pravila prednosti prolaza.

Policija je lani na cesti presrela i zaustavila 11.288 vozača pod utjecajem alkohola od kojih je najveći broj, 51 posto, imalo između 0,5 i 1,5 posto promila alkohola u krvi. Čak 26 posto "napuhalo" je više od 1,5 promila, a u 23 posto utvrđeno je manje od 0,5 promila.

Alkotestiranje je odbilo 866 vozača.

U policiji kažu da će im, uzimajući u obzir tragične posljedice, nadzor prekršaja u vožnji pod utjecajem alkohola i prekoračenja brzine ostati prioritet. Podsjećaju da će ove godine primjenjivati i odredbe novoga Prekršajnog zakona, a to je zadržavanje pijanih vozača u posebnim prostorijama i premještanje njihovih vozila, najdulje do 12 sati.

Inače, siječanj na zagrebačkim cestama znatno je "manje crn" nego lani. Naime, do sada su poginule dvije osobe, a lani 10.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene