Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U operativnoj akciji "Selo" jučer je zaplijenjeno 5,312 kg heroina visoke čistoće te pet kilograma paracetamola namijenjena miješanju s heroinom, što je, kako je rekao na današnjoj tiskovnoj konferenciji načelnik zadarske Policijske uprave Anton Dražina, najveća zapljena heroina u povijesti PU-a.


Zaplijenjena je droga sigurno došla iz BiH, bila je namijenjena zadarskom području, a na tržištu joj vrijednost veća od pet milijuna kuna.

Vezani članci Njemački ovčar Wolf na granici pronašao kilogram heroina - 3 Zaslužio je povišicu! Ovčar Wolf na granici pronašao kilogram heroina, uhićen 69-godišnjak Kokain, ilustracija - 3 Znate li koliko se droge dnevno potroši u Zagrebu? Dr. Sakoman: "Kokain je bio gotovo sastavnica dobrog noćnog provoda"

U Istražni centar Županijskog suda u Zadru policija je danas sprovela pet osoba: četiri hrvatska državljanina sa zadarskog područja i jednog državljanina BiH.

Načelnik Kriminalističkog odjela PU-a Anton Novoselović je, govoreći o pojedinostima akcije "Selo", rekao da su uhićeni I.B. (36), A.Š. (36), P.P. (36) i M.T. (41), svi sa zadarskog područja, te B.P. (47) iz okolice Banje Luke u BiH.

Osim heroina i paracetamola zaplijenjena su dva pištolja, 92 komada streljiva i 12 detonatora eksploziva za aktiviranje na udaljenost.

Akcija se provodi u suradnji s policijom BiH, točnije s policijom Republike Srpske koja je također zaplijenila tri kilograma heroina. Kako je rečeno, akcija se nastavlja.

Načelnik PU-a Dražina istaknuo je da je akcijom presječen jedan od krakova tzv. Balkanske rute droge i da uhićenici pripadaju "vrhu vrhova kad je riječ o preprodaji droge na zadarskom području".

Na temelju naloga istražnog suca operativci PU-a pretražili su pet kuća i stanova i pet vozila u vlasništvu osumnjičenika. Osim njih bile su privedene još tri osobe, ali su puštene jer nije bilo dokaza da su sudjelovale u tom kažnjivom djelu posjeda droge radi preprodaje.

Policija je potvrdila da je droga zaplijenjena u obiteljskoj kući u blizini Stankovaca kod Benkovca. Policija je pratila dostavu droge u tu kuću te je istodobno sa zapljenom uhitila dvije osobe, a ostale su tri uhićene također u srijedu od 13,30 do 18 sati.

Zanimljivo je da je jedan od uhićenika, A. Š., nedavno izdržao 7-godišnju zatvorsku kaznu zbog istoga kažnjiva djela te je pušten na uvjetnu slobodu. I drugi osumnjičenici su već prijavljivani i osuđivani za kažnjiva djela posjeda, odnosno zlouporabe droga ili za kažnjiva djela imovinske naravi, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

To je još jedan u nizu uspjeha hrvatske kriminalističke policije u borbi protiv zlouporabe droge, rekao je Berislav Lankaš iz Ravnateljstva policije na današnjoj konferenciji za novinare.

Uhićenici su se tijekom kriminalističke obradbe branili šutnjom.