Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od osnivača Hrvatske Republike Herceg-Bosne Ivan Bender mogao bi biti među prvim osuđenicima iz BiH koji će zatvorsku kaznu služiti u Hrvatskoj, a o tome će konačnu riječ dati hrvatski Vrhovni sud koji je održao sjednicu u povodu njegove žalbe.


Bivši čelnik iz HR Herceg-Bosne i bivši dopredsjednik HDZ-a BiH žalio se na lanjsku odluku zagrebačkoga Županijskog suda o potvrđivanju pravomoćne presude Vrhovnog suda Federacije BiH iz 2006., kojom je osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog zlouporabe položaja ili ovlasti u privatizaciji mostarskog hotela 'Ero'.

Vezani članci Doktorica za računalom, ilustracija U Mostaru broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika tri puta veći nego u Hrvatskoj Vozač autobusa urinirao u praznom vozilu Da ne povjeruješ: Vozač autobusa usred dana obavio nuždu u praznom vozilu

>> Ivan Bender se skriva u Hrvatskoj?

Tu je presudu 2008. potvrdio i Ustavni sud BiH, a u lipnju prošle godine ministarstvo pravosuđa BiH zatražilo je da Bender kaznu odsluži u Hrvatskoj na temelju sporazuma o međusobnom izvršavanju pravomoćnih sudskih odluka u kaznenim stvarima između dviju država. Glasnogovornik hrvatskoga vrhovnog suda Dražen Tripalo potvrdio je da je jučer održana javna sjednica povodom Benderove žalbe, no nije želio otkriti konačnu odluku dok ne bude dostavljena strankama.

Nakon odluke Vrhovnog suda još samo ustavna tužba kao opcija

Benderov zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak kazao je da je njegov branjenik pred sucima izjavio da su svi osnivači HR Herceg-Bosne 'pod zemljom ili u Haagu' te da se nepravednom osuđujućom presudom 'želi i njega riješiti'. Dodao je da je u žalbi upozorio i na činjenicu da se, kako kaže, dvije trećine presude protiv Bendera temeljilo na nalazu vještaka koji je bio član nadzornog odbora i zaposlenik mirovinskog zavoda, navodno oštećenog prodajom hotela 'Ero'.

Ako vrhovni sud odbaci Benderovu žalbu i potvrdi odluku županijskog suda bivšem čelniku iz HR Herceg-Bosne, za njega više nema redovitih pravnih lijekova, osim podnošenja ustavne tužbe koja odgađa izvršenje kazne.

Bender se iz Neuma doselio u Zagreb 2006., dva dana nakon što je vrhovni sud Federacije BiH potvrdio kaznu jer je kao direktor mirovinskog fonda Federacije BiH nezakonito prodao mostarski hotel 'Ero'.