Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ivan Bender se skriva u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši visoki dužnosnik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Ivan Bender, koji je u BiH pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu zbog pronevjere i zloporabe službenog položaja i ovlasti, pobjegao je iz te zemlje i skriva se u Hrvatskoj, tvrdi sarajevski 'Dnevni avaz'.

List navodi kako se Bender skriva u Zagrebu, gdje je pobjegao samo dva dana nakon što mu je Vrhovni sud Federacije BiH u srpnju ove godine potvrdio kaznu od četiri i pol godine zatvora. 

Pročitajte i ovo Ljubuški i Široki Brijeg pred izbore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Potreban razgovor Hrvate u BiH brine budućnost nakon novih izbora: ''Hrvatski političari ne vode dovoljno računa o nama'' Za sebe kažu kako su nevidljiva djeca, zaboravljeni i marginalizirani od društva (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Tragične životne sudbine Oni su ''nevidljiva djeca'': Zaboravljeni su i marginalizirani od društva

Kazna mu je izrečena jer je kao ravnatelj Zavoda za mirovinsko osiguranje Federacije BiH u svibnju 2001. godine protuzakonito prodao mostarski hotel 'Ero' tvrtki 'Tuh-Invest', čiji je ravnatelj bio Mario Boras. I Boras je zbog te transakcije, obavljene bez suglasnosti tijela MIO, također osuđen na zatvorsku kaznu od godinu i 11 mjeseci.

Bivši dužnosnik HDZ BiH u Zagrebu navodno živi sa sinom studentom, dok mu je supruga i dalje stanovnik Neuma, čiji je Bender bio dugogodišnji načelnik.

Predsjednik Vrhovnog suda BiH Amir Jaganjac izjavio je kako mu nije poznato gdje se Bender zapravo nalazi istaknuvši kako je provedba kaznenih sankcija dio ovlasti koje pripadaju općinskim sudovima.

'Avaz' zaključuje kako je Bender postupio na isti način kao i Ante Jelavić koji je u BiH nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora.

Sarajevski list ocijenjuje kako je to što Hrvatska svoje državljane ne izručuje vlastima BiH samo dodatni motiv onima koji planiraju pljačke i kriminal u toj zemlji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene