Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sunčanje bez zaštitne kreme ipak je preporučljivo, ali samo u prvih deset minuta, savjetuju britanski stručnjaci.


Iako se dosada upozoravalo da se ne izlazi na sunce bez zaštite zbog mogućeg dobivanja raka kože, znanstvenici su otkrili kako nedostatak vitamina D vodi do brojnih drugih bolesti. Tako sve veći broj djece obolijeva od rahitisa, bolesti kostiju, koja je nestala prije 80 godina.

Vezani članci Jelena Rozga (Foto: Screenshot) Jelena Rozga nije 13 godina bila na sunčanju! Sada je otkrila i tajnu zašto se skriva od sunca Slika nije dostupna Znate li kako zapravo sunce djeluje na našu kožu?

Zato je sada sedam vodećih britanskih zdravstvenih organizacija izdalo zajedničko priopćenje u kojem preporučaju izlaganje podnevnom suncu na barem deset minuta i to bez zaštite. U to vrijeme sunce je najjače i može potaknuti tijelo na proizvodnju vitamina D, piše Telegraph.

>> Pazite da ne bi preplanuli ten platili glavom!

Napominju da se ne preporuča sunčanje sve dok se ne pocrveni. 'Lagano izlaganje suncu najbolji je način za podizanje razine vitamina D. Važno je uspostaviti pravilnu ravnotežu između sve prisutnije epidemije nedostatka vitamina D i mogućnosti dobivanja raka kože', pojasnio je profesor Peter Johnson iz britanskog Centra za istraživanje raka.

Savjeti se ne odnose na rizične grupe ljudi kao što su trudnice. Napominju i kako solariji nemaju isti učinak kao sunce.