Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BEŠĆUTNO UBOJSTVO

Visoki kazneni sud povisio kaznu: Namamio ljubavnika svog bivšeg partnera na nasip, izbo ga nožem i bacio u rijeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki kazneni sud utvrdio je da je optuženik, koji je u vrijeme izvršenja djela imao samo 18 i pol godina, pomno isplanirao ubojstvo muškarca koji je tada bio u vezi s njegovim bvšim partnerom.

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske preinačio je presudu zagrebačkog Županijskoga suda, kojom je muškarac osuđen zbog ubojstva partnerova ljubavnika na 12 godina. Sada mu je pravomoćnom presudom dosuđeno 14 godina zatvora.

Pročitajte i ovo Armin Tatarević - 2 24 sata čuvan Ubojica djece u Remetincu: Dnevnik Nove TV doznaje u kakvim uvjetima će tamo boraviti

U kaznu se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik nalazi od 20. ožujka 2020.

Kako u svom priopćenju od petka navodi Visoki kazneni sud, optuženik je osuđen zbog ubojstva muškarca koji je bio u ljubavnoj vezi s njegovim bivšim partnerom. Detaljno je isplanirao i dogovorio susret s žrtvom na nasipu rijeke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraga u tijeku Prijeti mu do 15 godina zatvora: Uhićeni biciklist na ispitivanju, sumnja se da je ubio 66-godišnjaka u Zagrebu

"Po dolasku žrtve došlo je do prepirke. Optuženik je oštricom noža ili sličnog sredstva žrtvu ubo u trbuh. Potom je žrtvu bacio u obližnju rijeku i ostavio. Žrtva je preminula u rijeci od zadobivene osobito teške tjelesne ozljede kao i od utapanja. Optuženik je nastojao uništiti i sakriti tragove zločina. Tijelo žrtve je pronađeno nakon tri tjedna u koritu rijeke", opisano je i presudi.

Prvostupanjskom je presudom optuženik osuđen na kaznu zatvora 12 (dvanaest) godina. Visoki kazneni sud je preinačio u odluci o kazni prvostupanjsku presudu i optuženika osudio na kaznu zatvora 14 (četrnaest) godina.

Visoki kazneni sud smatra da je prvostupanjski sud odmjerio kaznu u prekratkom trajanju jer sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovane prilikom odmjeravanja visine kazne zatvora. Pravilno je olakotnim cijenjena optuženikova životna dob (u vrijeme izvršenja dijela imao je 18 i pol godina) te prijašnja kaznena neosuđivanost. Bio je smanjeno ubrojiv u vrijeme počinjenja kaznenog djela. To je utjecalo na smanjenje vladanja vlastitom voljom i smanjenje shvaćanja značenja djela. Međutim, prvostupanjski sud nije dovoljno cijenio otegotne okolnosti pa tako izraženu upornost, visoki stupanj kriminalne volje te pomno planiranje radnji pripremanja djela. Žrtva je usmrćena na bezobziran i bešćutan način jer je optuženik ranjenu, ali živu bacio u rijeku.

Temperatura rijeke je niska u to vrijeme godine, poglavito noću. Bacio je u rijeku i žrtvin novčanik s osobnim dokumentima. S mjesta događaja je uzeo žrtvin mobitel i isključio signal. Mobitel je u drugom gradu bacio u rijeku. Uništenjem i skrivanjem tragova zločina nastojao je otežati utvrđivanje žrtvinog identiteta i otkrivanje kaznenog djela i počinitelja. Bio je vođen osjećajima ljubomore i povrijeđenosti. Žrtvu je vidio kao prepreku u ponovnom uspostavljanju ljubavne veze sa svojim bivšim partnerom. Kod optuženika su izostale bilo kakve emocije prema žrtvi koja je također bila mlada osoba u dobi 20 godina.

"Postrožena kazna primjerena je ličnosti optuženika i počinjenom djelu. Takva je kazna pogodna za ostvarenje svrhe kažnjavanja i izražavanja društvene osude zbog počinjenog kaznenog djela. Kazna treba utjecati na optuženika, ali i na sve druge da ne čine kaznena djela. Ujedno će utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno", navode na Visokom kaznenom sudu.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene