Eksplozija plina u Varaždinskim Toplicama (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Eksplozija plina u Varaždinskim Toplicama (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Iz Sindikata policije Hrvatske upozorili su kako sudovi često olako puštaju na slobodu nasilnike koje policija dovodi te se upitali o učinkovitosti pravne države.


U jučerašnjoj eksploziji plina u Varaždinskim Toplicama, u kojoj se sasvim urušila kuća s više stanova, život su izgubile dvije osobe. Na licu mjesta poginuo je 53-godišnji muškarac, a danas je od posljedica eksplozije u bolnici preminula i 78-godišnja žena. Vatrogasci su iz ruševine izvukli i 85-godišnju ženu, koja je na liječenju u varaždinskoj bolnici, a ozlijeđen je i 29-godišnji policijski službenik.

Lokalni mediji pišu kako je 53-godišnjak niz godina radio u Veterinarskoj stanici Varaždin, zadnjih godina kao veterinarski inspektor. Kako su priopćili iz policije, upravo je on uputio dojavu policiji da je pustio plin u kući. Iako je policija odmah došla te je zatvoren ventil na vanjskom dijelu zgrade, u tom je trenutku odjeknula eksplozija.

Poznanici 53-godišnjaka u šoku su i ne mogu vjerovati da je on bio taj koji je u zrak digao zgradu. "Poznajem ga jako dugo. Bio jako dobra, normalna osoba, vrlo društven. Ljudi s kojima je radio na terenu su ga obožavali", ispričao je njegov poznanik za Regionalni.com. Dodao je kako je čuo da je u zadnje vrijeme imao privatnih problema, ali nije to htio dalje komentirati.

Priopćenjem se oglasio i Sindikat policije Hrvatske. Istaknuli su kako su policijski službenici pravodobnim postupanjem spriječili još veću tragediju, ali i dodali kako je 53-godišnjak bio višestruko prijavljivani obiteljski nasilnik.

"Jučer, oko 17:30 sati višestruko prijavljivani i prepraćivani obiteljski nasilnik (kojeg je policija u dva navrata 1. i 3. studenog ove godine dovodila na sud, a suci ga puštali na slobodu) u Varaždinskim Toplicama, u stanu u kojem je boravio, otvorio je dovod plina i namjerno izazvao eksploziju, pri čemu je i ozlijeđeno troje građana, dok je sam počinitelj kasnije pronađen mrtav.

Samo zahvaljujući hrabroj i pravovremenoj reakciji naših kolegica i kolega koji su zatvorili promet, evakuirali građane i zatvorili dovod plina s vanjske strane zgrade, spriječena je još veća tragedija i stradavanje građana. Nažalost, tom prigodom je ozlijeđen i naš kolega i član, kojem ovim putem želimo uspješan i brz oporavak, kao i ostalim ozlijeđenim građanima.

Također, i ovom prigodom ukazujemo na često olako i neodgovorno puštanje na slobodu nasilnika koje policija dovodi na sudove, zbog čega se često i sami zapitamo o učinkovitosti pravne države", piše u priopćenju koje potpisuje predsjednik SPH Dubravko Jagić.