Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na području Imotskog

PALI ŠVERCERI CIGARETA: Otkriveno kako su im pomagali policajci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na području nekoliko policijskih uprava u Dalmaciji otkrivena je skupina krijumčara cigareta, a među njima su osumnjičena i dvojica policajaca.

Nakon što su iz Imotskog stigle neslužbene informacije o velikoj akciji na širem području tog grada, Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je priopćenje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pet okrivljenika USKOK podigao optužnicu protiv policajaca: Otvorili vatru pa lažirali izvješće Policija uhićeni policajci i pročelnica USKOK objavio detalje zataškavanja prometne nesreće u kojoj je sudjelovao gradonačelnik Vrbovskog

U njemu stoji da su djelatnici policijskog USKOK-a (PNUSKOK), Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split (SSKOK Split) u suradnji s PU dubrovačko-neretvanskom, splitsko-dalmatinskom i zadarskom proveli kriminalističko istraživanje nad 12 hrvatskih državljana zbog sumnje da su njih desetorica počinili kaznena djela u sastavu zločinačkog udruženja, dok se za preostalu dvojicu sumnja da su kao policijski službenici zlorabili položaj i ovlasti.

>> U međunarodnom vlaku pronađeno 1.060 kutija cigareta

'Temeljem prikupljenih operativnih informacija da se više osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije bavi krijumčarenjem i prodajom cigareta, SSKOK Split kriminalističko je istraživanje počeo u siječnju ove godine. Za prvoosumnjičenog (1979.) muškarca sumnja se da je organizirao i vodio zločinačko udruženje s ciljem krijumčarenja veće količine cigareta preko ilegalnih graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom zbog daljnje prodaje na području splitsko-dalmatinske županije i grada Zagreba', stoji u priopćenju objavljenom na MUP-ovoj web stranici.

'Također, postoji sumnja da je s drugo- (1978.) i trećeosumnjičenim (1972.) potaknuo dvojicu osumnjičenih policijskih službenika Policijske uprave splitsko-dalmatinske da im ustupe informacije o policijskim postupanjima kako bi neometano mogli prevoziti prokrijumčarene cigarete. Temeljem informacija koje su dobili od dvojice osumnjičenih policijskih službenika, preostali su osumnjičenici prevozili cigarete preko ilegalnih graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom na područje Republike Hrvatske izbjegavajući mjere carinskog nadzora', navode u MUP-u.

'Tijekom krijumčarenja osumnjičenici su imali točno podijeljene uloge: prebacivanje cigareta vozilom preko ilegalnih graničnih prijelaza, prethodnica vozilom kako bi se izbjegle neočekivane policijske kontrole, preuzimanje vozila s prokrijumčarenim cigaretama, skladištenje na području Splita te daljnja prodaja na ilegalnom tržištu i dr.', pojašnjavaju modus operandi osumnjičenih u MUP-u.

'Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da postoje osnove sumnje da su osumnjičenici od 4. ožujka do 4. studenoga ove godine iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku uvezli najmanje 33 294 šteke cigareta raznih marki za koje nisu platili carinska i porezna davanja te na taj način oštetili državni proračun RH za najmanje 6 milijuna kuna', dodaje se još u priopćenju.

Na kraju obavijesti iz MUP-a stoji da je protiv dvanaestorice osumnjičenih nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija podnijela kaznenu prijavu USKOK-u, a dvojica su osumnjičenih policijskih službenika udaljena s dužnosti.

Na MUP-ovim je stranicama objavljeno i nekoliko fotografija zaplijenjenih cigareta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene