Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK u akciji

Pao šef aerodromske policije: Gradonačelniku čuvao parkirani auto bez naknade, omogućio šverc krivotvorene robe...

Policija - 1
Policija - 1 Foto: DNEVNIK.hr
USKOK je na temelju kaznene prijave PU zagrebačke donio rješenje o otvaranju istrage protiv tri hrvatska državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, kao i trgovanja utjecajem.

Na temelju kaznene prijave PU zagrebačke USKOK je donio rješenje o otvaranju istrage protiv tri hrvatska državljana (1982., 1965. i 1969. godište) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem.

Osnovano se sumnja da je prvi okrivljenik u razdoblju od 1. travnja 2021. do 27. siječnja 2022. u Zagrebu i Velikoj Gorici kao načelnik Postaje aerodromske policije Pleso pristao na traženje drugog okrivljenika da mu u više navrata na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb - Franjo Tuđman omogući carinski nenadzirane prelaske državne granice.

Osobno ili po njegovu nalogu je posredstvom njegovih podređenih policijskih službenika, bez provođenja granične i carinske kontrole omogućio da prilikom više povrataka iz Istanbula u Hrvatsku izbjegne carinski nadzor prtljage u kojoj je nosio odjeću i obuću s neoriginalnim oznakama raznih robnih marki koje je pribavio u Turskoj kako bi ih preprodavao na crno u Hrvatskoj. Također mu je na taj način omogućio i izbjegavanje naplate dužnih carinskih davanja, odnosno oduzimanja krivotvorene robe i pokretanja prekršajnog postupka protiv njega.

Gradonačelnik parkirao bez naknade

Trećeokrivljeni gradonačelnik Ivanić-Grada je tijekom kolovoza i listopada 2021. godine u Velikoj Gorici i Ivanić Gradu zloupotrijebio svoj položaj. Od načelnika Postaje aerodromske policije Pleso je zatražio da mu omogući parkiranje osobnog vozila kojim se koristio bez plaćanja naknade, kao i čuvanje tog vozila na parkiralištu Postaje aerodromske policije Pleso za vrijeme putovanja.

Gradonačelnik je bio svjestan da je to parkiralište namijenjeno samo za službene potrebe Postaje aerodromske policije Pleso. Uspio je jer su mu angažman osigurali policajci podređeni načelniku Postaje aerodromske policije Pleso.

Pročitajte i ovo Renato Petek odgovoran je i HDZ Petek predao prijavu DORHU protiv odgovornih za izgradnju žičare: "Ne prihvaćam da je za sve bio kriv isključivo Milan Bandić"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLUČAJ VJETROELEKTRANE Proširena istraga protiv Josipe Rimac: Trgovala utjecajem gradonačelnice Knina i saborske zastupnice, davala mito...

Podređeni policajci su preuzeli njegov automobil po njegovu dolasku do zgrade zračne luke ''Franjo Tuđman'', ali i za parkiranje i čuvanje tog vozila na parkiralištu Postaje aerodromske policije Pleso na području zračne luke. Prevezli su ga i do zgrade MZLZ ''Franjo Tuđman'' nakon što se gradonačelnik vratio iz inozemstva.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene