Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUČAJ VJETROELEKTRANE

Proširena istraga protiv Josipe Rimac: Trgovala utjecajem gradonačelnice Knina i saborske zastupnice, davala mito...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proširio je istragu protiv bivše gradonačelnice Knina Josipe Rimac i još dvoje suradnika zbog trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u utorak je priopćio kako je ponovno proširena istraga protiv bivše kninske gradonačelnice i državne tajnice Josipe Rimac te dvoje njezinih suradnika, i to zbog kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Rimac, koja je dugi niz godina u rodnom kraju uživala epitet Kninske kraljice, sumnjiči se da je od veljače 2017. do kraja svibnja 2020., u Zagrebu i Kninu, u sklopu prethodno postignutog dogovora s drugim osumnjičenikom, te uz dogovorenu novčanu nagradu od najmanje 40.000 kuna koju joj je na mjesečnoj bazi isplaćivao drugi osumnjičeni, a u cilju pribavljanja nepripadne koristi jednom trgovačkom društvu, poduzimala niz radnji radi pogodovanja tom društvu, koristeći pritom svoj društveni utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru.

"Tako je, kako bi omogućila trgovačkom društvu da nastavi s radovima na izgradnji vjetroelektrane unatoč neriješenim imovinsko-pravnim odnosima na šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske, te unatoč tome što je od strane Hrvatskih šuma TD već bilo upozoreno da prekine s pripremnim radovima koje je započelo prije sklapanja Ugovora o osnivanju prava služnosti, od četvrtog osumnjičenika - predsjednika Uprave društva Hrvatske šume zatražila da s navedenim društvom sklopi Ugovor o izgradnji i korištenju šumske ceste neovisno o ispunjavanju uvjeta, na što je isti pristao.

Nakon što je Podružnica Split Hrvatskih šuma izradila nacrt ugovora, četvrti osumnjičeni je zatražio njegovu izmjenu na način da se protivno Zakonu o šumama na navedeni ugovor neosnovano primjeni članak Pravilnika o korištenju šumske infrastrukture i TD-u tako prizna status investitora šumske infrastrukture te ga se oslobodi plaćanja naknade za korištenje šumske ceste u iznosu od 20.000,00 kuna godišnje po svakom vjetrogeneratoru, bez PDV-a, iako je znao da šumske ceste koje je TD namjeravalo izgraditi ne predstavljaju šumsku infrastrukturu niti su namijenjene gospodarenju i zaštiti šuma, nego poslovnim potrebama tog društva", stoji u priopćenju USKOK-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SMS-OVI OTKRIVAJU TAJNE Josipu Rimac ulovili u kontaktu s 10 ministarstava? USKOK sumnja i na nezakonito financiranje HDZ-a: "Moram zatvoriti financijsku konstrukciju"

Pročitajte i ovo Josipa Rimac izašla iz Remetinca SMS poruke Josipa Rimac našla bubu u autu, ali svejedno nije obrisala prepiske s mobitela: "Slažemo pakleni plan. Isplovljavamo nas tri"

Kako se dalje navodi, pravna služba Podružnice Split odbila je sačiniti takav ugovor, pa je četvrti osumnjičeni naložio Sektoru pravnih poslova u Direkciji društva Hrvatske šuma da sačini ugovor s takvom odredbom. Potom je , nakon saznanja da TD nije u mogućnosti ishoditi bankarsku garanciju kao jamstvo za uredno izvršenje ugovora, a što je bilo dužno dostaviti sukladno tada važećoj Odluci Uprave Hrvatskih šuma o osiguranjima plaćanja, zatražio da se u ugovoru bankarska garancija zamjeni obvezom dostave dvije bjanko zadužnice na iznos od po 500.000,00 kuna. Navedeni ugovor je potpisao 4. travnja 2017. iako TD prije potpisa ugovora nije dostavilo niti zadužnice kao jamstvo za uredno izvršenje ugovora.

U prethodnim sitragama USKOK je sumnjičio bivšu ministricu Gabrijelu Žalac i Josipu Rimac da su zajedno pritiskale HBOR da tvrtki C.E.M.P. kao investitoru u vjetropark Krš Pađene osigura povoljniji kredit, i to veći od limita koji je bio određen za državno financiranje

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene