Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VISOKE KAZNE

Strogi carinski propisi: zbog dvije vreće kupusa kažnjen s 5100 kuna, za 11 kila mesa - kazna 22 tisuće kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Carinici su ovih dana imali pune ruke posla: jednu su osobu kaznili s 3500 kuna zbog tri bundeve, a drugu s 3000 kuna zbog "uvoza" 10 pašteta u Hrvatsku.

Prilikom ulaska u RH na graničnom prijelazu Izačić/Ličko Petrovo Selo vozača su carinici kaznili s 5100 kn, odnosno oko 1329 KM, jer je preko granice prenio dvije vreće kupusa, točnije 15 kg. Kako se navodi u prekršajnom nalogu koji je izdan ovom vozaču, kriv je jer “nije podnio carinsku deklaraciju za robu pod zabranama koja je pronađena u torbama u prtljažnom prostoru i to 15 kilograma svježeg kupusa”.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skandalozna snimka Poslušajte snimku! Hrvatske carinice na granici od putnika tražile mito: "Kolegica gubi na plaći ako ne napiše prekršaj"

Osim njega, carinici su kaznili još tri osobe, jednu zbog tri bundeve i to kaznom od 3500 kn, odnosno oko 912 KM, drugu za tri akumulatora s 4000 kn (oko 1040 KM) i plus 400 kn, što je oko 100 KM, za troškove odvoza na otpad, te jednu putnicu koja je imala 10 pašteta. Ona je, kako tvrdi vozač, dobila kaznu od 3000 kn, oko 780 KM.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka na razini EU Borzan: "Ukidamo carine na medicinsku opremu protiv koronavirusa, evo kome se javiti ako ste je već platili"

Ranije prošlog vikenda putnica na Graničnom prijelazu Maljevac kod sebe je imala 6 kg svježeg i 5 kg suhog mesa zbog čega je kažnjena sa 22.000 kn! Tragom ovih informacija, novinari Čapljinskog portala kontaktirali su Carinu RH i provjerili što se može prenijeti preko granice i kakve su kazne za izbjegavanje propisa.

– Iako je od ulaska RH u EU prošlo već više od 8 godina, nije naodmet podsjetiti na jedinstvena carinska pravila pri nadzoru robe u putničkom prometu koje je RH dužna primjenjivati kao dio Carinske unije koju čine državna područja 27 država članica EU-a.

Svaka osoba pri ulazu i izlazu iz carinskog područja EU-a dužna je nadležnom carinskom uredu, odnosno carinskoj službi prijaviti svu robu koju nosi sa sobom neovisno radi li se o osobnim stvarima ili robi koja je predmet uvoza ili izvoza, a radi provođenja carinskog nadzora – kazali su za tamošnji portal i dodali kako im je u cilju informirati građane BiH kako bi granicu prešli bez neugodnosti.

Oslobođenje od plaćanja carine, PDV-a i trošarine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost po putniku ne prelazi 2200 kn, a ako je riječ o maloljetniku, 1100 kn. Iz BiH u RH nije dopušten unos mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Proizvodi životinjskog podrijetla kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci dopušteni su u količini do 2 kg. Uvoz bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta iz trećih zemalja podliježe zabranama i ograničenjima uvoza sukladno posebnim propisima EU-a o uvozu biljaka i biljnih proizvoda koji su doneseni kako bi zaštitili biljke u EU-u i održali ih zdravima.

Ti propisi primjenjuju se i na putnički promet, a uključuju i zabrane i ograničenja uvoza bilja i biljnih proizvoda u osobnoj prtljazi putnika. Dopušten je uvoz, uz posjedovanje fitosanitarnog certifikata, samo u količinama namijenjenima za osobnu uporabu putnika ili članova njegove obitelji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene