Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krijumčarskim lancem preprodavača heroina u Hrvatskoj i Stuttgartu upravljao je 39-godišnji Splićanin koji je posao vodio iz svoje bolničke sobe u Splitu.


Izvijestilo je to danas Ravnateljstvo policije otkrivajući pojedinosti akcije u kojoj je uhićeno devet krijumčara i zaplijenjeno više od četiri kilograma heroina.

Vezani članci Na Županijski sud u Velikoj Gorici dovedene osobe osumnjičene za proizvodnju i prodaju droge - 2 VIDEO Zaprešićki dileri, među kojima i ravnatelj vrtića, u istražnom zatvoru Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga Nakon velike zapljene kokaina u Dubrovniku: ''Zločinačke organizacije traže druge ulazne luke prema tržištu Europe"

S obzirom na njegovo teško zdravstveno stanje, 39-godišnjak je i nakon razbijanja krijumčarskog lanca zadržan na liječenju, no sobu iz koje je upravljao skupinom sada nadzire policija.

U trag hrvatskim trgovcima heroinom, ali i kokainom policija je ušla nakon što je u Stuttgartu krajem ožujka uhićeno šest osoba, među kojima i 27-godišnji hrvatski državljanin.

Kada su pretragom njegovih stanova i vozila pronašli kilogram i pol heroina, proširili su istragu i preko njega ušli u trag sedmorici hrvatskih i dvojici bosanskohercegovačkih državljana za koje se sumnja da su skrivali, krijumčarili i preprodavali drogu.

Još kilogram i pol heroina pronađeno je kod 50-godišnjaka u Sukošanu, a kilogram u blizini vikendice kod Ivanić Grada.

Policija još ispituje čistoću zaplijenjene droge za koju procjenjuje da bi u uličnoj prodaju dostigla cijenu i do milijun kuna.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) kaznene prijave podnio je i protiv još četvorice osumnjičenika za kojima se traga.

Svi sudionici krijumčarskog lanca nisu uhićeni niti u drugom velikom policijskom slučaju - prekidu lanca krijumčarenja ljudima koji je u manje od dvije godine preko granice prebacio oko tisuću Albanaca.

Kriminalističku obradu, nakon koje su prijavljene 62 osobe, vodilo je gotovo 300 hrvatskih policajaca u suradnji s kolegama iz Slovenije, Italije, Crne Gore i BiH. 

Na županijske sudove u Splitu i Rijeci privedeno je 28
osumnjičenih za koje je USKOK zatražio istragu i pritvor.

Sumnja se da su krijumčari organizirani u pet međusobno povezanih skupina zaradili oko sedam milijuna kuna. 

Još nije poznato je li svim grupama upravljao jedan čovjek, no nekoliko uhićenih osumnjičeno je za organiziranje krijumčarenja, pa u policiji vjeruju da nisu uhićeni samo "operativci".

Ilegalni migranti su iz BiH i Crne Gore dolazili tzv. šumskim
putevima i skrivani na području Dubrovnika, Splita i Karlovca. 

Od tamo su međugradskim prijevozom ili unajmljenim automobilima vozili prema Rijeci, odakle su ih posebni vodiči prebacivali u Sloveniju.

Svaki "ilegalac" putovanje je platio između tisuću i 1.500 eura, od čega su organizatori dobivali čak i do tisuću, vodiči od 50 do 100, a vozači od 30 do 50 eura. 

Osobe zadužene za smještaj imigranata po "glavi" su dobivali između 15 i 20 eura, kažu u policiji.