Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 79. godini

Preminula Silvija Luks, jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica proteklih desetljeća

Silvija Luks
Silvija Luks Foto: Facebook/HND
Umrla je Silvija Luks, jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica proteklih desetljeća koja je u svojoj dugogodišnjoj karijeri bila novinarka, urednica i voditeljica, a obnašala je i razne čelne dužnosti u medijima, prvenstveno na televiziji.

Preminula je Slivija Luks. Pripada u kategoriju televizijskih radnika za koje se s pravom može reći da su bili doajeni novinarstva, objavilo je Hrvatsko novinarsko društvo čija je bila aktivna članica.

Rođena je 19. veljače 1944. u Sremskoj Mitrovici, a klasičnu gimnaziju završila je u Zagrebu. Od rane mladosti zanimao ju je javni nastup te je kao studentica sudjelovala na međusveučilišnom natjecanju u govorništvu u Beogradu na kojem je i pobijedila.

Diplomirala je na zagrebačkom Pravnom fakultetu, a nastavila je školovanje u Parizu gdje je na Sorboni stekla i diplomu završenog postdiplomskog studija.

Cijelo vrijeme bavila se i novinarstvom u kojem je bila aktivna još od srednje škole. Već s 20 godina je bila na Radio Zagrebu kao novinarka, urednica i voditeljica, a potom je prešla na Televiziju Zagreb. Sedamdesetih godina je bila dopisnica iz Angole, potom je kao autorica sudjelovala u kreiranju kulturnih, političkih i dokumentarnih emisija poput Ekran na ekranu, Kultura srca, Moja zemlja.

Pročitajte i ovo prof. dr. sc. Aida Mujkić, dr.med., predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva Čeka se nalaz obdukcije Još se na zna uzrok smrti bebe iz kontejnera, struka upozorava na sindrom iznenadne smrti: "Rizični čimbenici dijele se na tri segmenta"

Početkom devedesetih na Yutelu je bila direktorica programa i zamjenica glavnog direktora, a potom je prešla u diplomaciju. U razdoblju od 2000. godine ponovno je bila na HRT-u, točnije na HTV-u gdje je bila urednica emisija, komentatorica i mentorica, a jednu godinu kao specijalna dopisnica je provela i u SAD-u. Nešto kasnije postala je i stalna dopisnica HRT-a iz Francuske. Na HRT se vratila kao predsjednica Nadzornog odbora.

Tijekom karijere surađivala je s mnogim televizijama u svijetu od Francuska, SAD, UAE, Katar, Egipat, Švicarska, Kamerun.

Pročitajte i ovo Sestra Andre U 119. godini života Umrla najstarija osoba na svijetu, časna sestra je prije smrti otkrila tajnu dugovječnosti

Bila je i nagrađivana novinarka te je dobila i nagradu Hrvatskog novinarskog društva "Marija Jurić Zagorka", a odlikovana je i francuskim ordenom "Viteza nacionalnog reda". Bila je vrlo aktivna članica HND-a i jedno vrijeme predsjednica hrvatske Sekcije frankofonskih novinara HND-a.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko izrazio je sućut obitelji i kolegama te je zahvalio Silviji Luksa na velikom doprinosu koji je dala svojim radom u tijelima HND-a.

HRT je objavio da je Silvija Luks - reporterka, novinarka, urednica i autorica kulturnih, političkih i dokumentarnih TV emisija i serija tijekom bogate novinarske karijere intervjuirala brojne svjetske državnike.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene