Ilustracija
Ilustracija Foto: Igor Soban/Pixsell

Visina mjesečne radiotelevizijske pristojbe za iduću godinu utvrđena je u dosadašnjem iznosu od 80 kuna, odnosno 10,62 eura.


Potvrda da HRT-ova pristojba ostaje 80 kuna ili 10,62 eura mjesečno, kako je potvrđeno Hini s HRT-a, uslijedila je nakon što je Vijeće za elektroničke medije (VEM), kao nezavisni medijski regulator, na sjednici krajem studenoga dalo prethodno odobrenje na odluku Nadzornog odbora HRT-a o utvrđivanju visine mjesečne pristojbe koja se plaća HRT-u za 2023. godinu.

Prije odluke da mjesečna pristojba ostaje 80 kuna, koliko je iznosila i posljednjih 12 godina, glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb na sjednici Programskog vijeća HRT-a krajem studenoga govorio je o potrebi vraćanja relevantnosti javne radiotelevizije i najavio mogućnost novog modela naplate pristojbe.

''HRT je tijekom posljednja dva desetljeća izgubio dobar dio publike. Prema istraživanjima, čak četvrtina stanovništva Hrvatske na tjednoj bazi uopće ne konzumira HRT-ov televizijski i radijski program niti digitalne usluge. Time je značajno narušena vjerodostojnost HRT-a u javnosti, kao i razumijevanje opravdanosti njegova javnog financiranja'', kazao je Šveb.

Pritom je ocijenio kako su nedostaci trenutačnog modela RTV pristojbe postali sve izraženiji.

Ilustracija HRT-ovi inkasatori ispituju susjede, prepisuju imena sa sandučića: "Bio je baš agresivan, dijete se uznemirilo i počelo vrištati i plakati"

Boris Johnson (Foto: AFP) Boris Johnson razmišlja o ukidanju financiranja javnog servisa? "Svakako to razmatram"

''Zastarjeli sustav naplate pristojbe vezan za prijamnik ima velika ograničenja i kreira negativni PR. Sve je manje kućanstva u Hrvatskoj, a postotak ljudi koji ne plaćaju pristojbu sve je veći. To je trend i u Europi - sazrelo je vrijeme da se sa starog modela maknemo i preuzmemo neki drugi model koji ćemo predložiti zakonodavcu'', rekao je Šveb.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju