Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdio odvjetnik

VIDEO 'Lovrić Merzel vjerojatno je uhićena zbog preplaćivanja zgrade Hitne pomoći'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sisačko-moslavačka županica noć je provela u pritvoru u Sisku, a oko 15 sati je dovedena u USKOK i u tijeku je njezino ispitivanje.

Iako su prve informacije govorile kako je vozilom PNUSKOK-a sinoć uhićena sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel noćas odvezena u Zagreb, ona je ipak noć provela u pritvorskoj jedinici sisačke policije, a jutros je bila nazočna kod pretrersa svog ureda i još nekih prostorija.

Pročitajte i ovo Liste Rijeke pravde - 1 Jesu li partneri dobili previše? Ne misle svi da su liste Rijeke pravde – pravedne: "Peđa Grbin bi više trebao osluškivati teren" Slika nije dostupna U istražnom zatvoru Lovrić Merzel još dva mjeseca iza rešetaka!

Oko 15.30 sati u srijedu četiri člana USKOK-a izašla su iz zgrade Županije, a u rukama su nosili četiri kutije.

Županica je ispitana u USKOK-u.

Uz već poznate slučajeve navodnog plaćanja privatnih i drugih računa novcem iz županijskog proračuna, pretpostavlja se da joj se na teret stavlja i kupoprodaja bivšeg auto salona Lav auto Popec za potrebe županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

Sumnja se kako je za taj objekt iz županisjkog proračuna izdvojeno dvostruko više novca od njegove stvarne vrijednosti.

Navodno je osumnjičena i za prodaju Cesta Sisak velikogoričkom poduzetniku Željku Žužiću po cijeni višestruko nižoj od vrijednosti tvrtke.

Za brojna koruptivna djela početkom ove godine javno ju je, uz predočenje dokumenata, optužila njezina donedavno bliska suradnica, šefica kabineta Jasmina Jovev.

Jovev bez euforije: Dokaz sam da ne trebate veliku stranku da nešto pokrenete

Odvjetnik zasad ne može reći zašto je uhićena

SDP-ova sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, prema neslužbenim informacijama, najvjerojatnije je uhićena zbog sumnji da je preplatila zgradu županijskog Zavoda za hitnu pomoć za nekoliko milijuna kuna.

Njezin odvjetnik Berislav Živković izjavio je da zasad ne može reći zbog čega je Lovrić Merzel noćas uhićena.

No, kazao je da to vjerojatno nije povezano s privatnim proslavama na teret županijskog proračuna, zbog čega je protiv nje ranije pokrenuta istraga, već da bi se moglo raditi o zgradi županijskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć koju je Lovrić-Merzel navodno preplatila, ali to nije mogao potvrditi.

'Vjerojatno nije u svezi s proslavama, vjerojatno je nešto drugo u pitanju', kazao je odvjetnik, koji drži kako je moguće da ju se u ovom slučaju tereti zbog zgrade Zavoda.

Po pisanju nekih medija, Lovrić Merzel je kupila prostor od 1.100 četvornih metara i zemljište od 900 četvornih metara za 9,8 milijuna kuna, a navodno joj se nudila mogućnost kupnje sličnog prostora za svega 3,6 milijuna kuna.

'Od Sabe ću tražiti objašnjenje za svaku kunu, za Merzel još ne postoji optužnica'

Županica, koja je noć provela u policiji, sada se nalazi na pretrazi ureda u Sisku, a u sjedište Uskoka u Zagrebu trebala bi dovedena poslijepodne gdje će joj biti formalno predočeno zbog čega je se tereti. Nakon toga bi se trebalo znati hoće li protiv nje biti pokrenuta nova istraga, te predložen istražni zatvor.

SDP-ova županica našla se pod povećalom javnosti nakon što je 2. veljače u bivša šefica njezina kabineta Jasmina Jovev ustvrdila da je po nalogu županice dvije godine sudjelovala u raznim nezakonitostima, od izmišljanja radnih mjesta i nezakonite isplate novca do izdavanja lažnih računa i krivotvorenja dokumentacije.

Uskok i Državno odvjetništvo u Sisku objavili su istog dana da provode izvide vezano za izjavu Jasmine Jovev, a istragu protiv nje i bivšeg voditelja sisačke podružnice Uprave Hrvatskih šuma Zvonka Rožića Uskok je pokrenuo 3. ožujka tereteći je da je oštetila županijski proračun za najmanje 182.000 kuna.

Organizirala proslave koje je plaćala Županija?

Lovrić Merzel je prema Uskokovim sumnjama od početka 2009. do kraja 2013. u više navrata u ugostiteljskom objektu Hrvatskih šuma u Sisku organizirala privatne proslave svojih rođendana i rođendana članova svoje obitelji kao i druge privatne domjenke, a troškove je po njenom nalogu platila Županija.

Osim toga, osumnjičena je i da je u tom objektu održavala sastanke s dijelom članova Županijske skupštine, pri čemu je troškove hrane i pića po njezinu nalogu plaćala Županija.

Tadašnji voditelj sisačke podružnice Uprave Hrvatskih šuma Zvonko Rožić naložio je na njezino traženje u lipnju 2009. djelatnicima podružnice da obave pojedine poslove na njezinoj svadbenoj svečanosti, koja je održana u ugostiteljskom objektu podružnice, pri čemu je troškove od 9.600 kuna knjižio na teret Hrvatskih šuma.

Na vjenčanje županice i Mladena Merzela u lipnju 2009., prema pisanju medija, bili su brojni političari, među kojima tadašnji predsjednik države Stipe Mesić, sadašnji SDP-ovi ministri Slavko Linić i Mirando Mrsić, te potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. Linić je županici bio vjenčani kum.

Članica Predsjedništva SDP-a

Lovrić Merzel, koja je na lokalnim izborima 2013. osvojila treći mandat županice, optužbe na njezin račun nazvala je monstruoznima, ustvrdivši da ima argumente kojima će dokazati da nije bilo nikakvih nezakonitosti.

Pedesetogodišnja županica je prema svojoj službenoj biografiji završila Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu, a prije izbora na mjesto županice upravljala je poslovnom jedinicom "Čazmatransa" u Sisku.

Predsjednica je Županijske organizacije SDP-a, a bila je i članica Glavnog odbora stranke. Na izbornoj konvenciji u lipnju 2012. izabrana je u Predsjedništvo stranke. Nositeljica je Spomenice Domovinskog rata.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene