Ubojica iz Đakova, koji je u Centru za socijalnu skrb pištoljem usmrtio djelatnicu tog centra i teško još jednog djelatnika, osoba je s povećom kriminalnom pozadinom. Nakon tog užasnog događaja, u srijedu je smijenjen načelnik PP Đakovo, a ubojici je nakon ispitivanja u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku i dovođenja pred suca istrage, određen istražni zatvor.

Galerija


Za teško ubojstvo djelatnice Centra za socijalnu skrb u Đakovu i teško ranjavanje djelatnika istog tog centra, 61-godišnjem ubojici prijeti dugogodišnja kazna zatvora. Zasad, on nema svojeg odvjetnika, već će mu odvjetnik biti dodijeljen po službenoj dužnosti.

U međuvremenu je utvrđeno je da je policija u Đakovu sredinom svibnja primila pisanu obavijest iz Centra o čestim dolascima ubojice i njegova oca u Centar, kao i o tome da su bili agresivni. Zbog toga i nastale tragedije, pokrenut je postupak protiv četvorice policijskih službenika Policijske postaje Đakovo, a načelnik postaje Rudolf Kolarić odmah je udaljen s dužnosti.

Ubojstvo u Đakovu (Foto: Dnevnik.hr) Prijetio djelatnici Centra za socijalnu skrb u Đakovu: ''Nismo to zaslužili. Molim ljude da se suzdrže makar u ovim trenucima''

Detektor metala, ilustracija (Foto: Getty Images) Provjerili smo kako se štite centri za socijalnu skrb: Ono što smo pronašli će vas iznenaditi

Policija isto tako ima poveći kriminalni dosje o 61-godišnjaku. Tereti ga se za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari (pravomoćna presuda 5 mjeseci zatvora, uvjetno 2 godine), Općeopasna radnja izazivanjem požara (10 mjeseci zatvora, uvjetno 3 godine) Nasilničko ponašanje u obitelji (4 dana zatvora), Tjelesna ozljeda (4 mjeseca zatvora, uvjetno jedna godina).

Unatoč ovome, ubojica dosad nije vidio zatvorsku kaznu niti za jedno od navedenih kaznenih djela.

Kako teče istraga, što znači smjena načelnika đakovačke policije i je li život djelatnice Centra za socijelnu skrb u Đakovu mogao biti spašen da je policija ranije reagirala, otkrio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić, koji je o tome ekskluzivno razgovarao sa zamjenikom načelnika PU osječko-baranjske Dariom Premecom.

"U četvrtak je smijenjen načelnik PP Đakovo, a to znači da mu je oduzeto oružje, streljivo, službena iskaznica i značka i to znači da neće obavljati posao do kraja okončavanja postupka“, objasnio je.

Nije želio nagađati je li se život ubijene djelatnice mogao spasiti da su policajci drugačije reagirali. "Policajci su mogli obaviti druge mjere, no ne možemo prejudicirati ovakav događaj".

Otkrio je da je Đakovo danas dobilo novog načelnika, ali i detalje istrage. "Još neke relevantne činjenice istražujemo, poput odkud mu oružje, ali i tolika količina novca". Stanje ozljeđenog mladića je i dalje nepromijenjeno, rekao je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Policija priznala brojne propuste, smijenjen načelnik đakovačke policije: "Trebali su se više angažirati"