Osumnjičenom za ubojstvo đakovačke socijalne radnice određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Galerija Na mjesnom groblju u Selcima Đakovačkim pokopana ubijena radnica Centra za socijalnu skrb (Dubravka Petric/PIXSELL) Ubojica iz Đakovca pratnji policije doveden na Županijski sud (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) - 3 Ubojica iz Đakovca pratnji policije doveden na Županijski sud (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) - 2 +4 Ubojica iz Đakovca pratnji policije doveden na Županijski sud (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) - 1

Andriji Drežnjaku, osumnjičenom za ubojstvo socijalne radnice đakovačkog Centra za socijalnu skrb Blaženke Poplašen i teško ranjavanje pravnika te ustanove Ivana Pavića sudac istrage osječkog Županijskog suda u četvrtak je odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Vezani članci Pucnjava u trgovačkom centru - 4 Krvoproliće u SAD-u: 10 osoba mrtvo u pucnjavi u trgovačkom centru. Napadač je sve prenosio na internetu? Počelo suđenje Andriji Drežnjaku za ubojstvo socijalne radnice i pravnika - 1 Potresno svjedočenje na suđenju za ubojstvo socijalne radnice i pravnika u Đakovu, sestra ubijene u suzama: "Rekli su mi da je moja Blaža mrtva..."

Tužiteljstvo je, nakon ispitivanja, protiv Drežnjaka predložilo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega i ometanja istrage te opasnosti od ponavljanja djela.

Pronađeni su dokazi koji nepobitno potvrđuju da je osumnjičenik počinitelj kaznenog djela, jer je kod njega pronađeno oružje, na mjestu zločina čahure, koje se povezuju s tim oružjem, a pri uhićenju kod njega je pronađena putovnica i veća količina novca, što upućuje da se spremao na bijeg, a i rođen je u BiH, izjavio je novinarima nakon ročišta glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Tri svjedoka zločina, Drežnjak se brani šutnjom

Dodao je kako postoje tri svjedoka, koji su ga vidjeli u Centru za socijalnu skrb, i kad je pucao u glavu žrtve Ivana Pavića, a koje osobno poznaje te mu je istražni zatvor određen i zbog utjecaja na te svjedoke.

Najteži oblik istražnog zatvora određen mu je zbog bojazni od ponavljanja djela, jer mu se stavlja na teret dva kaznena djela, a postoji bojazan da bi, s obzirom na svoja osobna i zdravstvena svojstva te eventualne bolesti koje treba utvrditi psihijatrijskim vještačenjem, mogao dovršiti ovo kazneno djelo ili počiniti neko drugo kazneno djelo, jer je došao u sukob s djelatnicima Centra, koji su na to upućivali, kazao je Rožac.

Na upit novinara rekao je kako je Drežnjakov branitelj pokrenuo pitanje osumnjičenikove ubrojivosti, ali da postoje okolnosti koje upućuju da je postupao kao razborita osoba, budući da je planirao ovo nedjelo, nabavio vatreno oružje i u Centar je došao s namjerom da ustrijeli dvoje djelatnika koji su povezani s njegovom skrbi i imovinom, a prikupljeni dokazi upućuju na to da je planirao bijeg.

Pojasnio je kako će Drežnjakovu ubrojivost procijeniti sudski vještak psihijatar, dodavši kako se osumnjičenik u policiji i Državnom odvjetništvu branio šutnjom.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja u Đakovu, Drežnjak je u srijedu uvečer priveden pritvorskom nadzorniku policije u Osijek, a tereti ga se za teško ubojstvo socijalne radnice Blaženke Poplašen vatrenim oružjem i pokušaj teškog ubojstva pravnika te ustanove Ivana Pavića.

'Metodološki' propust đakovačke policije

Zbog metodoloških propusta utvrđenih izvanrednim nadzorom i sumnje u teške povrede službenih dužnosti vezanih uz postupanje prema osumnjičenom Drežnjaku, načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Ladislav Bece pokrenuo je disciplinski postupak protiv četiri službenika đakovačke policijske postaje (PP), od kojih su načelnik postaje Rudolf Kolarić i policijski službenik koji je bio zadužen za taj predmet, i udaljeni su s dužnosti.

Nadzorom stručnog tima Ravnateljstva policije i Unutarnje kontrole utvrđeno da je policijska postaja Đakovo 17. svibnja ove godine redovnom poštom zaprimila pisanu obavijest Centra u kojoj se navodi informacija o učestalim dolascima dvojice svojih štićenika u Centar, pri čemu su se prema djelatnicima ponašali verbalno agresivno, te da raspolažu anonimnom informacijom o mogućnosti nabave vatrenog oružja.

Stručni tim je nakon nadzora zaključio kako je "prilikom postupanja rukovoditelja i policijskih službenika PP Đakovo došlo do metodoloških propusta, budući da policijski službenici nisu u dovoljnoj mjeri i pravodobno poduzeli potrebne službene radnje, dok su rukovoditelji propustili kontrolirati i usmjeravati njihov rad te osigurati provođenje potrebnih mjera i radnji".

Ubijena pokopana, ranjenik i dalje na intenzivnom liječenju

Iz Ravnateljstva osječkog KBC-a u četvrtak su izvijestili su kako je, u odnosu na jučerašnje informacije, stanje teško ranjenog Ivana Pavića nepromijenjeno te se i dalje nalazi u teškom stanju, a liječnici KBC-a nastavljaju provoditi mjere intenzivnog liječenja.

Blaženka Poplašen pokopana je danas na mjesnome groblju u Selcima Đakovačkim, a u Domu za starije i nemoćne osobe u Đakovu, u čijem suterenu djeluje Centar za socijalni rad održana je komemoracija na kojoj su se od nje oprostili ravnateljica tog centra Dubravka Petrović i gradonačelnik Marin Mandarić.

Udruga socijalnih radnika Osječko-baranjske županije od Blaženke Poplašen oprostila se uz pitanje je li život njihove kolegice temelj na kojem će se razvijati neki novi položaj struke i profesije socijalnog rada. Naglašeno je njezino nesebično zauzimanje za bolji položaj te struke, jer je bila članica Upravnog odbora Udruge socijalnih radnika Osječko-baranjske županije. U Đakovu je danas Dan žalosti.

Odvjetnik po službenoj dužnosti

''On nema svog odvjetnika, već će mu biti dodijeljen po službenoj dužnosti. Vjerojatno će državni odvjetnik zatražiti određivanje istražnog zatvora, o čemu će konačnu odluku donijeti sudac istrage Županijskog suda u Osijeku'', izvijestio je u srijedu u Dnevniku Nove TV reporter Domagoj Mikić.

Zbog ove tragedije pokrenut je postupak protiv četvorice policijskih službenika Policijske postaje Đakovo, a načelnik postaje Rudolf Kolarić odmah je udaljen s dužnosti, potvrdio je načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece. Utvrđeno je da je policija u Đakovu sredinom svibnja primila pisanu obavijest iz Centra o čestim dolascima ubojice i njegova oca u Centar, kao i o tome da su bili agresivni.

''Također su policiju pisano obavijestili kako raspolažu informacijom o nabavi oružja. Pregledom dokumentacije utvrđeno je da je došlo do metodoloških propusta policije jer nisu poduzete službene radnje, dok su rukovoditelji propustili kontrolirati te službenike", rekao je Bece. Potvrdio je kako je u navedenom slučaju došlo do brojnih propusta policije, zbog čega je donio odluku o smjeni Kolarića.

Osim motiva za ubojstvo djelatnice Centra za socijalnu skrb, istražuje se i je li ubojica imao pomagača. Postavlje se pitanje odakle čovjeku, koji mjesečno živi od 900 kuna socijalne pomoći, 10 tisuća kuna, kao i odakle mu oružje koje je nelegalno nabavljeno.

Stanje pravnika kojeg je ubojica teško ranio i dalje je nepromijenjeno i u teškom je stanju, kazali su iz KBC-a Osijek. (V.P./Hina)

Prošle su 24 godine od najgoreg zločina u Europi od Drugog svjetskog rata, tisuće stižu u Srebrenicu obilježiti još jednu tužnu obljetnicu Obitelji žrtava genocida u Srebrenici oplakuju ubijene (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) - 1 Obitelji žrtava genocida u Srebrenici oplakuju ubijene (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) - 2 Član obitelji žrtava genocida u Srebrenici oplakuje ubijene (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) - 1 +1 Član obitelj žrtava genocida u Srebrenici oplakuje ubijene (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) - 2

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju