Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata završio je otkopavanje i ekshumaciju masovne grobnice na Krivićevom brijegu u Gračanima, u sjevernom dijelu Zagreba, u kojoj je pronađeno 30 vrlo mladih žrtava, na pragu punoljetnosti.


"Iskopani su posmrtni ostatci 30 osoba. Grobnica je bila vrlo plitka, neki su posmrtni ostaci pronađeni svega 35 centimetara ispod zemlje", ističe se u priopćenju Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, nakon što je jučer završena ekshumacija masovne grobnice na Krivićevom brijegu u Gračanima, u Zagrebu.

"U grobnici su pronađeni nepobitni dokazi egzekucije. Na vrhu grobnice pronađena je veća količina čahura, u tijelima žrtava pronađena su puščana zrna, nekoliko je lubanja imalo prostrijele, svim su žrtvama ruke bile vezane žicom na leđima, nisu imali obuću. Uz žrtve je pronađeno nešto osobnih predmeta: nekoliko muških prstena od neplemenitih metala, jedan privjesak-križić, nešto plastičnih gumba, ostaci tabakere i kopče od remena. Karakteristično je da su gotovo svi imali savršeno zdrave bijele zube", navodi se u priopćenju.

"Prema dokazima koje je prikupio Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, žrtve su bile vrlo mlade, negdje oko praga punoljetnosti, u Gračane su dovedeni iz Zagreba između 13. i 15. svibnja 1945., imali su plave uniforme, po čemu je lokalno stanovništvo nagađalo kako je riječ o pitomcima dočasničke škole ili o kadetima zrakoplovne škole", stoji u priopćenju.

Vezani članci Obiteljsko nasilje, ilustracija Ispovijest žene koja je ostavila svog zlostavljača: "Bila sam sva u modricama. Da nisam pobjegla, bila bih ispod zemlje" Papa Franjo Papa shrvan stravičnim otkrićem masovne dječje grobnice, izravna isprika ipak izostala

>> Započelo otkopavanje masovnih grobnica u Gračanima

Posmrtni ostatci 30 mladih žrtava komunističkog zločina su zbrinuti i privremeno smješteni u kosturnici crkve Krista Kralja na Mirogoju, a trajno će biti pokopani u zajedničkoj grobnici unutar cintora crkve Sv. Mihaela u Gračanima.

Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata ujedno moli sve koji bi mogli imati dodatna saznanja o ovim žrtvama da se jave u Uredu na telefon broj 01/5503 063 ili na e-mail adresu tajnistvo@ured-gzkz.hr .

Organizirane egzekucije u Gračanima, ispod Medvednice, su prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji započele 10. na 11. svibnja 1945. godine i trajale su barem do kraja svibnja. Prema iskazima lokalnog stanovništva žrtve su dovođene iz sabirnih centara, zatvora i logora u Zagrebu, pješice, u grupama ili u kolonama, među njima je bilo muškaraca i žena, neki su bili vezani žicom, neki nisu.

Nema podataka da je itko od žrtava dovedenih u Gračane preživio. Prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji odluke o smaknuću tih žrtava donesene su ranije, na drugim mjestima, dok su Gračani bili samo mjesto egzekucije.

Egzekucije su obavljali pripadnici jedinice Jugoslavenske armije koja je tih dana bila stacionirana u Gračanima, ubijali su ih tik iza naselja, na ulazu u Park prirode Medvednica ili čak i u samom naselju, a tijela su naknadno u masovne grobnice morali pokapati mještani Gračana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook