Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločini Drugog svjetskog rata

Započelo otkopavanje masovnih grobnica u Gračanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured za pronalaženje obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Dugog svjetskog rata, započeo je danas otkopavanja na lokaciji Krivićev Brijeg/Gračani u sjevernom dijelu Zagreba jer postoji utemeljena sumnja da se na toj lokaciji nalazi masovna grobnica žrtava ubijenih nakon rata.

Nakon obrade lokacije Ured će o nalazima izvijestiti medije, navodi u današnjem priopćenju Ured.

Pročitajte i ovo Iskopavanje masovne grobnice - 1 Deseci mrtvih FOTO Priznao ubojstva nakon 80 godina, pa sada bageri iskopavaju masovnu grobnicu: "Jesmo li imali izbora?" Mjesto masovne grobnice djece u Tuamu - 2 Sramota Irske Razotkrivena jeziva tajna sirotišta koje su vodile časne sestre, bila je skrivana desetljećima: "Na taj je način bilo lako riješiti se tijela"

>> Na Medvednici pronađena masovna grobnica

Organizirane egzekucije u Gračanima, ispod Medvednice, su prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji započele 10./11. svibnja 1945. godine i trajale su barem do kraja svibnja. Prema iskazima lokalnog stanovništva žrtve su dovođene iz sabirnih centara, zatvora i logora u Zagrebu, pješice, u grupama ili u kolonama, među njima je bilo muškaraca i žena, neki su bili vezani žicom, neki nisu.

Nema podataka da je itko od žrtava dovedenih u Gračane preživio. Prema iskazima svjedoka i dostupnoj dokumentaciji odluke o smaknuću tih žrtava donesene su ranije, na drugim mjestima, dok su Gračani bili samo mjesto egzekucije.

Egzekucije su obavljali pripadnici jedinice Jugoslavenske armije koja je tih dana bila stacionirana u Gračanima, ubijali su ih tik iza naselja, na ulazu u Park prirode Medvednica ili čak i u samom naselju, a tijela su naknadno u masovne grobnice organizirano pokapali mještani Gračana i o tome postoji uredna sačuvana dokumentacija.

Specifičnost gračanskih masovnih grobišta je u tome što je gračanski zdravstveni inspektor Miroslav Haramija evidentirao sva mjesta na kojima je on organizirao pokop žrtava (20 lokacija), zabilježio broj pokopanih žrtava (783) te sakrio i sačuvao dokumentaciju o pokapanju, što danas umnogome olakšava pronalaženje i precizno lociranje tih grobišta, ističe se u priopćenju.

Masovno grobište Krivićev brijeg se prema Haramijinoj evidenciji sastoji o dviju grobnica, u koje je pokopano 60 žrtava. Grobište se nalazi u samom naselju Gračani, u bivšem voćnjaku koji je u privatnom vlasništvu i kojeg vlasnik upravo zbog tih razloga već 67 godina ne obrađuje, odnosno 'ne dira'.

Ured je obavio sondažu koja je potvrdila postojanje grobišta na toj lokaciji, stoji u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene