Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike štete

Karlovac: Rekordna količina kiše stanovništvu donijela nove probleme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U utorak je u Karlovcu pala rekordna dnevna količina kiše koja je prouzročila veliku štetu i otvorila šezdeset novih klizišta. Zbog toga će Upravni odjel za komunalno gospodarstvo s ovlaštenim građevinskim tvrtkama obaviti vještačenja na oštećenim objektima i utvrditi štetu.

U utorak je na četvorni metar tijekom 24 sata palo 94 litara kiše, s tim da su se u razmaku od samo 90 minuta, između 6,30 i 8 sati ujutro, na grad sručile 64 litre kiše, rekao je Krunoslav Mikec, sinoptičar Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). 

Pročitajte i ovo Poplave i klizišta u kiši stanje visoke pripravnosti VIDEO Katastrofalne kiše i poplave odnijele najmanje 72 života: Ljudi zarobljeni pod ruševinama čekaju spasioce Slika nije dostupna Obilne kiše VIDEO I susjedi se bore s poplavama, evakuirano 900 ljudi: Auti plivaju, prekinut željeznički promet...

Prema podatcima DHMZ u proteklih 65 godina, koliko se na mjernoj postaji Karlovac mjere oborine, uobičajena mjesečna količina kiše u kolovozu je 96 litara po četvornom metru, a maksimalna dnevna količina bila je 93,2 litre i to 10. srpnja 1973. godine.

Karlovac: interventne i komunalne službe uklanjaju posljedice oluje

Budući da je dosadašnja maksimalna dnevna količina nadmašena možemo reći da je u utorak u Karlovcu pala rekordna ikad zabilježena količina kiše, rekao je sinoptičar Mikec.

Vodna ispostava Kupa Karlovac već je izdala zahtjev svojoj središnjici Hrvatskih voda u Zagrebu za hitnom intervencijom i sanacijom odvodnih oborinskih kanala, rečeno je na sjednici Stožera.

Zaključak Stožera je da su nastale tri vrste šteta - odroni su prometnice zatrpavali zemljom i kamenjem, otvorilo se oko šezdeset novih klizišta, a mnogobrojna su i oštećenja na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima.

Slijedi utvrđivanje štete temeljem čega će se odlučiti postoji li mogućnost i potreba za proglašenjem stanja elementarne nepogode, kaže Katarina Matasić iz gradske Službe za odnose s javnošću.

U sanaciju štete su se uz komunalna poduzeća uključili i Hrvatski crveni križ i Vatrogasna zajednica, a u ponedjeljak će se održati i sastanak s predsjednicima postradalih gradskih četvrti i mjesnih odbora kako bi se dogovorili daljnji koraci. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene