Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni proračun nije dosta za sanaciju

Karlovac: interventne i komunalne službe uklanjaju posljedice oluje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Karlovcu je u tijeku sanacija posljedica jutrašnjeg olujnog nevremena. Poplavljene su brojne obiteljske kuće i tvrtke,evakuira se stoka, a zbog odrona i blata otežano se prometuje.

U Karlovcu su u popodnevnim satima u punom pogonu sve interventne i komunalne službe koje rade na uklanjanju posljedica jutrošnjeg olujnog nevremena.

Pročitajte i ovo Obnova u Karlovcu - 4 Brojne štete FOTO Pogledajte kako izgleda Karlovac, građani očajni zbog radova: "Došlo je do nevjerojatnih oštećenja u staroj zaštićenoj povijesnoj jezgri" Hrvatska Kostajnica 17.05.2023. - 63 POVIJESNI VODOSTAJI Vojska stigla u Petrinju, ojačavaju nasipe, sanirali puknuti u Sisku

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković rekao je da je “dignuto” 160 vatrogasaca, to jest sva karlovačka vatrogasna operativa s tehnikom, a priključila su se i sva komunalna poduzeća s ljudstvom i radnim strojevima i vozilima.

"Prema prvom prioritetu, na cestama crpimo vodu i odnosimo stvari i nanose zemlje i kamenja, da bi normalizirao promet, a pririotet broj dva nam je ispumpavanje vode iz podruma na različitim lokacijama", rekao je Franković.

Vatrogasci su dobili više od stotinu dojava o poplavljivanju nižih djelova objekata i podruma, između ostalog u Elektri, tvrtkama Žitoproizvod, Plodine, Kaufland, te u mnogim obiteljskim kućama, gdje je brza intervencija važna da bi se izbjegle veće štete na strojarnicama i sličnim uređajima.

VIDEO - KAOS U KARLOVCU: Otvorena klizišta, poplavljeni podrumi, ogromne štete...

HGSS pomaže u ruralnim predjelima poput Tušilovića, gdje se evakuira stoka.

Prema informaciji Hrvatskog autokluba, zbog odrona i blata na kolniku zatvorene su državne ceste u Tušiloviću, a obilazak je preko Vojnića i Duge Rese i u Donjim Stativama. U Karlovcu je zatvorena cesta na Ilovcu, te se otežano vozi kroz Dubovac i Malu Jelsu.

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić odaslao je iz Budina, u prigradskom naselju Jelsa, poruku da je potrebna bolja organiziranost i održavanje sustava odvodnje, jer se problemi ponavljaju prečesto. Po njegovim riječima država je organizacijski i financijski previše toga prepustila lokalnim zajednicama koje same moraju rješavati problem slivnih voda, dok je istovremeno smanjen dotok novca za saniranje.

"Konkretno, ovdje smo u sustav oborinskih voda i odvodnju uložili 2,5 milijuna kuna, ali to nije dovoljno. Treba stalno sve više i više novaca, a lokalni proračuni nemaju novca za sustavna rješenja. Nemoguće je to riješiti s lokalne razine, očigledno se mijenjaju i klimatske prilike, ali očito je i da nije dobra nova organiziranost društva s državnog nivoa po principu 'prijeđi brigo moja na drugoga', poručio je Jelić.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene