Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasjeli na prevaru

Tražili posao u Velikoj Britaniji pa im ukrali novac za 'osiguranje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Obećan mi je posao na olimpijskim gradilištima u Londonu za satnicu od 10 do 12 eura', razočarano kaže Brođanin koji je prijavio vlasnika Proxime.

Više od pedeset Brođana u potrazi za poslom nasjelo je na prijevaru koja se proteklih mjesec dana organizirala iz Osijeka. Javivši se na oglas tvrtke Proxima kojom im se nudio posao gradnje olimpijskih objekata u Londonu te rad na gradilištima diljem Danske ne samo da nisu našli novi posao nego su ostali i bez novca koje su jedva skupili.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ne nasjedajte! Opet stradala umirovljenica: Zagrepčanka povjerovala prevarantu i predala mu stotine tisuća kuna Ilustracija MILIJUNSKE ŠTETE Kako se krade u Hrvatskoj? Veliko istraživanje otkrilo tko je tipični hrvatski prevarant

'Već dugo sam bez posla, pa sam oglas za zaposlenje u Velikoj Britaniji vidio kao slamku spasa. Početkom svibnja otišao sam u ured Proxime u Osijeku, a tamo su me dočekale tri djevojke. Nudile su mi posao gradnje olimpijskih objekata, objasnile su mi kako bih radio kao vozač viličara, a prema onome što su mi rekle, kao kandidat ispunjavao sam sve uvjete. Prije potpisivanja ugovora trebao sam samo dostaviti kopiju putovnice i uplatiti 180 eura osiguranja koji bi mi, tvrdile su, bili vraćeni na prvoj plaći',  kaže Ilija B. iz Slavonskog Broda.

>> Lažni kreditor prevario četvero Zagrepčana za 250 tisuća kuna

Kako kaže, djevojke su tvrdile da će njihova tvrtka platiti put do Velike Britanije, liječnički pregled te da može računati na topli obrok i satnicu između 10 i 12 eura. 'Iako mi se ured činio sumnjiv, oskudno namješten sa starim stolovima, ipak sam im dao novac te sam dobio potvrdu. Rekli su da će me nazvati do 17. svibnja kako bi me obavijestili kada trebam poći na gradilište', kaže Ilija.

Nestao s novcem

Očekivani poziv ipak nije stigao, a na mobitel koji je dobio u Osijeku nitko se nije javljao. 'Nazvao me jedan od kolega koji je također uplatio novac i rekao da je uspio dobiti vezu. Djevojke su mu izbezumljeno rekle da je direktor tvrtke Nikica Tranpa jednostavno nestao s laptopom i svim prikupljenim eurima', kaže Ilija. Doznao je poslije da je Tranpa već poznat po sličnim nedjelima.

'Podnio sam policiji kaznenu prijavu, ali sumnjam da ću svoj novac ikad više vidjeti' kaže prevareni Brođanin.

Telefoni isključeni, a policija provodi istragu zbog prijevare

Podnio sam policiji kaznenu prijavu, ali sumnjam da ću svoj novac ikad više vidjeti I sami smo pokušali stupiti u kontakt s predstavnicima tvrtke Proxima ili njihovim direktorom, no to se pokazalo nemogućom misijom. Dva broja mobitela bila su isključena, a tvrtka koja je 'ugovarala posao za nekoliko stotina zaposlenika' diljem Europe nema čak ni fiksni broj telefona. S druge strane, u Brodsko-posavskoj policijskoj upravi potvrdili su kako je protiv Nikice Tranpe podnesena kaznena prijava zbog prijevare. 'Zaprimili smo nekoliko prijava i u tijeku je njihova obrada. Kako je riječ o kaznenom djelu počinjenom na području druge županije, sve je proslijeđeno kolegama u Osijeku koji će provesti postupak'  kaže glasnogovornica Kata Nujić. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene