Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Psihijatar o stravi u Našicama: "U našoj kulturi razvija se patologija posjedovanja"

U Našicama je došlo do ubojstva 20-godišnje djevojke. Njezino je beživotno tijelo pronađeno u subotu poslije ponoći, a usmrćena je hladnim oružjem. Za ubojstvo se sumnjiči njezin bivši dečko koji je i sam sebi pokušao oduzeti život. Nalazi se u pritvoru.

Tragedija u Našicama. U parku Dore Pejačević hladnokrvno je ubijena 20. godišnja djevojka. Ubojica je njezin bivši dečko koji se nije mogao pomiriti s činjenicom da više nisu zajedno. 24-godišnji mladić na kraju je pokušao i sebi oduzeti život skokom s obližnjeg mosta. S teškim ozljedama prebačen je u bolnicu i njegovo stanje je za sad stabilno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STRAVA U SUSJEDSTVU Brutalno pretukao ženu: Davio je i udarao u trbuh, a ona je u šestom mjesecu trudnoće

Na terenu je tijekom dana bio veliki broj policajaca i vatrogasaca koji su krčili raslinje kako bi pronašli nož kojim je počinjeno ubojstvo.

Jedan od očevidaca je izjavio: "Ja i muž smo bili tu na kapiji i vjerojatno je mama vikala da vidi kćer. 'Dajte mi da je vidim, je li ju ubio??' Trnci mi non stop prolaze, nisam ni spavala, tri tablete sam popila za spavanje, to je užas jedan, to nije za vjerovati da netko to može napraviti."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stravičan zločin Izbola muža na spavanju pa ga razrezala motornom pilom: Zločinu navodno svjedočilo dijete

O ovom slučaju u Dnevniku Nove TV govori naš ugledni psihijatar prof. dr. Ante Bagarić.

Na pitanje o komentarima očevidaca kako ne mogu vjerovati da to netko može učiniti, profesor Bagarić odgovara:

"Slažem se, to je užasno, da netko krene kući, ima 20 godina i ne vrati se, to je strašno. Ali mi nemamo druge nego da pokušamo to pojasniti s ciljem mogu li se takve stvari prevenirati, jer mi u sebi osim kreativnog i pozitivnog sustava, imamo i ove destruktivne, agresivne sile koje se ne mogu izbjeći, ali se mogu kontrolirati. Očito je tu bilo puno unutarnjih i vanjskih stresova i faktora koji su podizali napetost i uznemirenost kod ove osobe". 

Ja vrlo rijetko među našim ljudima vidim da se razvija ta vrlo važna distinkcija, da se može reći "Meni treba pomoć", ali ne ideja de ne smije posjedovati. Tu nikada ništa ne može dobro ispasti.

Pročitajte i ovo Ilustracija PODIGNUTA OPTUŽNICA Eksplozijom plina pokušao ubiti kćer i sina, smrću prijetio i supruzi: ''Već je nožem prerezao crijevo plinske boce i uzeo upaljač...''

Na pitanje što dovodi do takve destrukcije i je li to osvetnički poriv, odgovara: "Nažalost bi u današnjoj civilizaciji trebali ići u nekom boljem smjeru, odnosi bi trebali biti partnerski i zajednički, no razvija se u našoj kulturi posjedovanje, pogotovo posjedovanje djevojaka, osjećaj da ti imaš pravo na to da upravljaš osobama i da imaš pravo na njegov život, na njegov mobitel, na njegove druge veze... Nažalost slabo se educiramo, još od vrtića se treba educirati da nemamo pravo na druge ljude, da imamo pravo tražiti pomoć od drugih ljudi, ali da nemamo pravo upravljati, posjedovati druge ljude. To je posebna patologija".  

Prof. Bagarić se slaže da na nas utječe sve ovo što se događa oko nas. Sve to utječe na nestabilnost ljudi kojoj gotovo svakodnevno svjedočimo. "Nažalost, nitko nije izolirani otok. Ovaj rat stalno gledamo, stalno slušamo da su našli 'sto leševa', to je stalno oko nas i silno negativno utječe na sve nas, a posebno su tu u opasnosti mladi ljudi, koji o tome manje govore, što je loše, jer se te toksične stvari u njima nakupe i onda eksplodiraju. Svima u ovakvim vremenima treba podrška", kazao je. 

Razgovor s profesorom dr. Bagarićem pogledajte u videoprilogu.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene