Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPADAČ U BIJEGU

Svjedok brutalnog ubojstva u Splitu: "Izvukao je krvavi nož iz tijela žrtve, pljunuo mu u lice i počeo mu rezati kosu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krvavom napadu koji se dogodio krajem lipnja u Splitu, kada je u Sinjskoj ulici izboden 53-godišnjak, koji je kasnije preminuo u bolnici, svjedočilo je i nekoliko turista iz Švedske.

"Moja kći Ida i 17-godišnji sin Philip vidjeli smo ubojstvo nožem na samo nekoliko metara od nas. Još uvijek smo uznemireni i imamo flashbackove, trebat će nam vremena da to procesuiramo. Iz švedskog konzulata kontaktirali su sa mnom te su proslijedili moje podatke splitskoj policiji", rekla je jučer Šveđanka Linda Kvilten.

Pročitajte i ovo Ilustracija što se dogodilo? Ubojica mladog Splićanina na hitnu dovezen s ozljedama glave i čeljusti: Prebacili ga u drugi zatvor Prosvjed u Splitu - 5 SRIJEDA ISPRED SUDA Splićani u šoku, idu u prosvjed: "Zagreb ima svog Luku, Split sada ima svog. Koji grad je idući?"

Ona i djeca još uvijek se oporavljaju od šoka, piše Slobodna Dalmacija. Detalje napada novinarima je ispričao njezin sin Philip.
"Sjećam se kako smo prolazili kraj njih dvojice i na neki način sam ih ignorirao jer sam čuo po tonu da se raspravljaju. Onda sam začuo bolni krik, okrenuo sam se i vidio muškarca kako izvlači krvavi nož iz tijela drugoga, ispod rebara, dok je ležao na tlu. Onda je držeći nož u ruci pljunuo svojoj žrtvi u lice i počeo mu rezati kosu s glave.

Odrezao mu je otprilike polovinu kose kada su se počeli okupljati prolaznici te se pokušao sakriti iza obližnjeg grma. Nije tu dugo stajao, već je pobjegao. Sestra i ja smo pritrčali ranjenom muškarcu, koji nam je na engleskom kazao 'I am OK, you can go!'. Nakon toga je počeo gubiti svijest. Bilo je prestrašno vidjeti tu krv i odsječenu kosu oko njega, kazao je Philip.

Dodao je kako je netko dotrčao s priborom za prvu pomoć, iz kojeg su uzeli zavoje. Njegova je sestra Ida jednim zavojem pritiskala ranu ispod žrtvinih rebara, dok je on pokušavao držati ranjenika budnim. Tada je stigla ekipa Hitne pomoći.

"Ubojica je zurio u moju djecu i mene jednu do dvije minute nakon zločina. Vidio nas je izbliza i jako dobro, a mi nismo mogli ništa napraviti dok nije pobjegao. Dojurila je jedna žena u suzama, uz krikove, pomislila sam kako je to možda supruga izbodenog muškarca. Moj sin je i njoj pokušavao pomoći da je smiri", rekla je Linda Kvilten.

"Na balkon je izašao jedan čovjek koji je čuo da vičem: 'Zovite policiju!' Kad je vidio što se dogodilo, on ih je i pozvao. Kada su došli, Hitna pomoć je odvezla ranjenika, a policajci su razgovarali s okupljenim ljudima. Prvo su razgovarali s tri muškarca Hrvata koji su bili tamo. Nakon toga sam se ja obratila jednome, ali imam osjećaj kao me nije shvatio ozbiljno. Samo je rekao: 'Da, da!' i zanemario me. Kako sam vidjela da policija nije zainteresirana, a došao je muškarac s balkona s ručnicima i vodom kako bi mi se djeca oprala od krvi, mi smo potom otišli", rekla je ona.

Ubojica Željko Melvan (38) još je u bijegu, a splitska policija u medijima je objavila i njegovu fotografiju te zamolila građane da jave ako imaju ikakvih informacija.

"U odnosu na navode u medijima kako su policijski službenici propustili obaviti razgovore s državljanima Švedske koji su se nalazili na mjestu događaja kaznenog djela i pružili pomoć ozlijeđenom, obavještavamo Vas da su odmah po zaprimljenoj dojavi policijski službenici došli na mjesto događaja te poduzeli mjere prvog zahvata, u cilju osiguranja mjesta događaja, prikupljanja informacija i osiguranja dokaza kaznenog djela.
Ozlijeđenom je pružena liječnička pomoć i prevezen je u bolnicu prije dolaska policijskih službenika na mjesto događaja.

Postupanje policijskih službenika na mjestu događaja ubrzo je rezultiralo utvrđivanjem identiteta osobe osumnjičene za kazneno djelo ubojstva (obzirom da je oštećeni naknadno preminuo), Željka Melvana, čiju fotografiju smo sutradan objavili u medijima, a za kojim se još traga.

Tijekom osiguranja mjesta događaja i obavljanja očevida, u blizini se okupio veći broj građana te su policijski službenici obavili razgovore s osobama koje su imale ili se pretpostavljalo da bi mogle imati saznanja o samom događaju i počinitelju, međutim izvršenom provjerom nije utvrđeno da se, osim tih osoba s kojima su razgovarali, bilo koja druga osoba obraćala policijskim službenicima radi davanja informacija o događaju.

S obzirom na navode iz medija, odmah smo krenuli s utvrđivanjem identiteta osobe za koju se navodi da se zajedno sa članovima obitelji nalazila na mjestu događaja te smo sa istom stupili u kontakt radi dobivanja potrebnih informacija, o čemu ćemo izvijestiti Državno odvjetništvo", naveli su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske u priopćenju.

Aktualno Kako je jedna reportaža o beskućnicama promijenila život vozaču ZET-ova autobusa: "Zagrlili smo se i počeli plakati" Stipe na putu sestri Dragici (Foto: Provjereno) - 2 Stipe na putu sestri Dragici (Foto: Provjereno) - 2 Foto: Provjereno Stipe za laptopom gleda dokumentarac o njegovoj sesti (Foto: Provjereno) Stipe za laptopom gleda dokumentarac o njegovoj sesti (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno Stipe na putu sestri Dragici (Foto: Provjereno) - 1 Stipe na putu sestri Dragici (Foto: Provjereno) - 1 Foto: Provjereno Stipe kod sestre Dragice (Foto: Provjereno) - 8 Stipe kod sestre Dragice (Foto: Provjereno) - 8 Foto: Provjereno Stipe kod sestre Dragice (Foto: Provjereno) - 7 Stipe kod sestre Dragice (Foto: Provjereno) - 7 Foto: Provjereno +3 Stipe kod sestre Dragice (Foto: Provjereno) - 6 Hrvatska Kako je jedna reportaža o beskućnicama promijenila život vozaču ZET-ova autobusa: "Zagrlili smo se i počeli plakati" 1/9 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene