Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda, svjedoči u nastavku suđenja Dragi Tadiću za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin.


'Niti jedne riječi za stolom nije bilo o slučaju Glavaš, niti me Drago Tadić, ili bilo tko drugi o tome pitao', rekao je s klupe za svjedoke predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

Vezani članci Slika nije dostupna Obrana: 'Tadića 'neistinito i neuvjerljivo' teretio predsjednik Vrhovnog suda' Slika nije dostupna U slučaju pokušaja podmićivanja vrhovnih sudaca svjedočili novinari

Hrvatin je detaljno opisao okolnosti pod kojima je dogovoren poslovni ručak u jednom od zagrebačkih restorana s Mladenom Mlinarevićem. Na sastanku je trebao biti i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ali je bio spriječen te nije došao. Ručak je dogovoren zbog sklapanja ugovora između Ministarstva pravosuđa, Vrhovnog suda, DORH-a, Odvjetničke komore i pravosudne akademije.

Tadića na sastanak doveo Mlinarević

No Mlinarević, s kojim su dogovarali posao, doveo je i Tadića. Na ulazu u restoran Hrvatin je sreo i tajnicu bivšeg predsjednika Mesića, koji je ondje čekao prijatelje. Ono o čemu nije razgovarao za stolom, Tadić je tražio vani, a Hrvatin je posvjedočio kako mu je ispred restorana Tadić rekao da ge želi pitati o slučaju Glavaš.

Naime, prije tog događaja u novinama se pisalo kakva je odluka donesena, pa je, kaže Hrvatin, s glasnogovornikom suda dogovorio da se objavi priopćenje.

Tadić mu je rekao kako je Glavašu nanesena šteta, a čitav postupak nepravda prema Glavašu. Hrvatin je ispričao kako mu je rekao da ne zna kakva je odluka, no iz njegovih detaljnih riječi shvatio je da zna koji postupak slijedi nakon što vijeće donese odluku.

Tadić mu je rekao kako će na predmetu raditi manje stručne osobe, a ne suci, što je Hrvatin, kako kaže, shvatio kao protest.

Sastanak s Bajićem

Optuženom Tadiću Hrvatin je ponovio kako ne zna kakva je odluka za Glavaša, ali d aće za njega vrijediti standardi, kao i za sve ostale. Nakon tog susreta Hrvatin se sastao i s Bajićem, koji mu je, kako tvrdi, u razgovoru rekao kako on ima obavijest da se tako nešto stalno događalo.

Hrvatin je Bajića zvao kako bi provjerio je li pri organizaciji ručka, Bajić doista bio pozvan i je li se Tadić samo slučajno zatekao tamo, ili je sve bilo namješteno, s obzirom da mu je, kako kaže svjedok Hrvatin, iz razgovora bilo jasno da o predmetu Glavaš, Tadić zna više od njega.

Neposredno nakon što je sud izdao priopćenje u predmetu Glavaš, Hrvatin je u razgovoru sa sucima kaznenog suda rekao kako bi presuda trebala biti otpremljena sa suda prije srpnja 2010. kako bi sve sumnje bile otklonjene.

Dobar predosjećaj

'Nekoliko dana kasnije Bajić je bio kod mene. Rekao mi je da sam imao dobar predosjećaj, da se tu nešto događa, ali nije govorio o detaljima. Predsjednici kaznenog odbora rekao sam da bilježi ako bude nekih promjena na predmetu, kako bi sve bilo po zakonu dok sam na godišnjem odmoru', rekao je sudu Hrvatin.

Neposredno pred njegov odlazak na godišnji, sudacAnte Potrebica je odbio evidentirati taj spis, jer je, kaže, tijekom žalbi stranaka odlučivao o svemu. Hrvatin kaže kako na odmoru nije znao kakva je odluka.

Susret i razgovor s Mesićem

Hrvatin je rekao i kako je to bio prvi put da ga netko na takav način pita o stanju spisa, ali rekao je i kako je imao telefonski razgovor s bivšim predsjednikom Mesićem. Tvrdi kako ga je Mesić nazvao u travnju 2010. godine i pitao ga za jedan teški predmet koji sud ima, na što mu je Hrvatin, kako kaže, rekao da sud ima puno teških predmeta.

Mesić mu je, kaže Hrvatin, na to rekao 'Ma znaš o kojem se priča, Slavonija!'.  Hrvatin ga je uputio na web stranicu suda i rekao da mogu o tome kad bude javna rasprava. Nakon toga sreli su se u svibnju, ili lipnju na jednom događaju, gdje ga je Mesić pozvao i u svoj ured.

'Danas kad gledam na sve, da nisam prijavio, pa ljudi moji, ja bi visio', rekao je Hrvatin. 'Nisam znao za sve to, niti naslutio da se na takav način ide u potkupljivanje, ali to nije na meni da utvrđujem. Osjetio sam da je granica prijeđena', rekao je Hrvatin.

>> Obranović: S tastom Mesićem nikad nisam razgovarao o Glavašu

hrvatin je glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću prijavio da ga je Tadić u jednom zagrebačkom restoranu detaljno ispitivao o Glavaševu slučaju.

USKOK i policija su nakon toga počeli tajno snimati i pratiti Tadića i ostalo četvero optuženih - Srećka Jurišića, saborskog zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića, bivšu zamjenicu glavnog urednika Glasa Slavonije Sanju Marketić i Tadićevu suprugu Božicu Tadić - Ćavar, koji su priznali krivnju i s USKOK-om se nagodili na uvjetnu kaznu.

Jučer je na suđenju svjedočio Renato Obranović koji je rekao da sa svojim tastom bivšim predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem nikada nije razgovarao o Glavašu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook