Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRAVA KOD NOVSKE

FOTO Dežurne ekipe i noćas na terenu: Dio očevida gotov, u nedjelju vještačenje željezničke infrastrukture

U sudaru putničkog i teretnog vlaka u mjestu Rajić kod Novske u petak oko 21:30 poginule su tri osobe, a ozlijeđeno ih je 11. Na mjestu nesreće završen je očevid, a za nedjelju je odgođeno vještačenje željezničke infrastrukture.

 

  • Oko 21:30 u petak došlo je do sudara teretnog i putničkog vlaka u mjestu Rajić
  • Na teren su odmah stigle hitne službe
  • Poginulo je troje ljudi, među njima je maloljetna osoba
  • Više je ozlijeđenih prebačeno u tri obližnje bolnice
  • Informacije o stradalim osobama mogu se dobiti na broj 044 60057
     
Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Prometna nesreća na Bundeku Prometna nesreća Sudarila se dva automobila u Zagrebu: Jedna osoba ozlijeđena

Razvoj situacije iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:45 Završen je očevid na mjestu nesreće u Rajiću gdje je u sudaru vlakova poginulo troje, a ozlijeđeno 11 ljudi. Za sutra je zakazano vještačenje željezničke infrastrukture. Glasnogovornik Policijske uprave sisačko-moslavačke Dario Kačmarčik kazao je kako je taj dio očevida odgođen za nedjelju jer je nakon uklanjanja ostataka vlakova, potrebno još raščistiti mjesto nesreće, zbog čega će i noćas dežurne službe osiguravati teren.

Policija je za nedjelju najavila i detalje o svim dosadašnjim izvidima i tijeku istrage, a iz Županijskog državnog odvjetništva u Sisku objavljeno je kako su tijekom očevida izuzeti tragovi te odrađene sve sastavnice očevida koje bi trebale pomoći pri utvrđivanju okolnosti nastanka nesreće.

21:17 Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić je razgovarao s Lukom Pešutom, načelnikom PU sisačko-moslavačke o detaljima strašnog sudara. 

Kamera Dnevnika Nove TV zabilježila je izbliza mjesto sudara. Kako to izgleda pogledajte >>OVDJE.

20:55 Animaciju sudara vlakova pogledajte >>OVDJE.

18:00 Kako doznaje Dnevnik Nove TV, čeka se dizalica koja bi trebala podići vagon kako bi se otklonile sumnje da ima još zarobljenih osoba. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

15:24 Županijska državna odvjetnica iz Siska je priopćila da sa županijskim policijskim službenicima i istražiteljem Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu obavlja očevid nesreće i utvrđuje okolnosti nastanka nesreće.

Prema dosad utvrđenom, došlo je do naleta putničkog vlaka, koji je prometovao na relaciji Vinkovci – Novska, na zaustavljeni teretni vlak kod mjesta Rajić blizu Novske.

Za sada proizlazi da su u nesreći smrtno stradale tri osobe, a 11 je osoba ozlijeđeno te je zbrinuto u najbližim bolnicama, navodi se u priopćenju.

Tijekom očevida bit će izuzeti tragovi i provedene potrebne radnje radi utvrđenja okolnosti nastanka željezničke nesreće. Ujedno, državno odvjetništvo će izdati potrebne naloge kako bi se utvrdio uzrok nesreće, kaže se. 

14:54 Iz Policijske uprave sisačko-moslavačke potvrdili su starost poginulih u nesreći. Radi se o muškarcima u dobi od 60, 52 i 17 godina. Otprije se zna da su 60-godišnjak i 52-godišnjak zaposlenici HŽ-a.

14:00 Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je sućut obiteljima poginulih u nesreći.

"Izražavam najiskreniju sućut obiteljima poginulih te želim brzi oporavak ozlijeđenima u sudaru vlakova kod Novske. Zahvaljujem se svim žurnim službama i našim djelatnicima Opće bolnice Nova Gradiška, Opće bolnice Slavonski Brod i Opće bolnice Pakrac na brzoj reakciji i zbrinjavanju svih ozlijeđenika", napisao je na Twitteru.

12:22 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izrazio je u subotu najdublju sućut obiteljima poginulih u sudaru vlakova kod Novske, a zahvalio je svim uključenim službama na pravodobnoj i profesionalnoj reakciji te humanoj brizi za ozlijeđene.

"Potresen viješću o sinoćnjem teškom sudaru vlakova na željezničkoj pruzi između Okučana i Novske, uime Hrvatskog sabora i u osobno ime izražavam najdublju sućut obiteljima tragično preminulih. Svim ozlijeđenima želim što brži oporavak i povratak svojim domovima i najmilijima".

Predsjednik Hrvatskog sabora izrazio je iskrenu zahvalnost svim uključenim službama na njihovoj pravovremenoj i profesionalnoj reakciji te humanoj brizi za ozlijeđene te još jednom izrekao iskrenu sućut obiteljima stradalih u toj teškoj nesreći.

11:52 U pomaganju unesrećenima u sinoćnjem stravičnom sudaru vlakova kod Novske sudjelovali su i timovi Crvenoga križa, koji su na mjesto nesreće stigli svega nekoliko minuta nakon dojave, priopćeno je u subotu iz Hrvatskog crvenog križa.

Timovi Crvenoga križa s područja Novske i Nove Gradiške, Slavonskog Broda i Pakraca tijekom noći i jutra obišli su stradale, uključujući i osobe u bolnicama, navodi se u priopćenju. Svim stradalima iz oba vlaka omogućena je usluga Službe traženja Crvenoga križa kako bi im se omogućio kontakt s obitelji te ispunile druge potrebe.

Trenutno je u tijeku procjena potreba, a osobama smještenima u bolnicama Crveni križ dostavit će donje rublje, čarape i sredstva za higijenu.

Za članove obitelji stradalih u nesreći i dalje je otvoren dežurni telefon Crvenoga križa Novska 044 600 572. Tijekom noći zabilježeni su brojni pozivi, ali informacije o stradalima Crveni križ može dati jedino članovima obitelji.

Timovi Crvenoga križa i danas ostaju na terenu, a u stanju pripravnosti su timovi za psihosocijalnu podršku i prevoditelji, koji će se aktivirati ako se pokaže potreba.

11:24 Tvrtka ENNA Transport potvrdila je da njezin teretni vlak sudjelovao u sinoćnjoj nesreći u Rajiću, izrazila iskrenu sućut obiteljima poginulih i izjavila da su s njezine strane "u potpunosti ispoštovani svi propisi i pravila u željezničkom prometu".

Više o tome pročitajte OVDJE.

11:00 Inspektor Agencije za istraživanje nesreća Tomislav Antun Biber za N1 je rekao da je od troje poginulih - jedno dijete.

"Imamo troje smrtno stradalih, od toga je jedna maloljetna osoba, dvoje su zaposlenici HŽ putničkog prijevoza koji su bili na svojoj dužnosti", rekao je.

Dodaje da slijedi micanje opreme i vagona te da je strojovođa teretnog vlaka u noći javio dispečeru o kvaru.

"U tijeku je bila komunikacija strojovođe teretnog vlaka s dispečerima i oni su, u tijeku, baš kad je došlo do naleta, išli komunicirati prema dispečerima HŽ infrastrukture", rekao je Biber i dodao da se rezultati analize zapisa očekuju kroz tjedan do dva.

10:55 Gradonačelnica Novske Marija Kušmiš na društvenim je mrežama izrazila sućut obiteljima poginulih.

"Putnički i teretni vlak sinoć su se sudarili kod Rajića. U ovom trenutku poznato je da ima ozlijeđenih i smrtno stradalih, a nadležne službe provode očevid. Obiteljima smrtno stradalih izražavam i ovim putem sućut.
Moram se zahvaliti i svim žurnim službama, svim angažiranim pojedincima koji su od sinoć na ovom teško pristupnom terenu i pomažu unesrećenima", napisala je na Facebooku.

10:41 Glasnogovornik sisačko-moslavačke policije Darko Kačmarčik potvrdio je Hini da je među stradalima u željezničkoj nesreći kod Novske bilo osam stranih državljana te da se ostali detalji utvrđuju.

Komentirajući pisanje medija on je kazao da se radi o osam osoba afroazijskog podrijetla i dodao da ne može reći jesu li oni bili u teretnom ili putničkom vlaku, kao ni to čiji su državljani.

"S njima se obavlja razgovor, a državno odvjetništvo radi očevid nesreće, tako da ćemo više podataka moći dati kasnije", kazao je Kačmarčik. Za sada nije poznat podatak koliko je bilo migranata u vlaku.

10:31 Denis Sablić ozlijeđen je u nesreći i zbrinut u bolnici u Novoj Gradiški. Rekao je da su mu napukla dva rebra i da se očekuje njegov brz oporavak.

"Bio sam u vagonu do lokomotive. Sklopio sam oči na par minuta, bio je strašan udarac, kao da je topovsko tane, da je tenk pogodio vlak. Nestalo je svjetla, vagon se preokrenuo i onda sam puzao. Čuo sam ljude vani kako viču", kazao je. Navodi da je vidio migrante koji su bježali iz vlaka.

10:27 Doktor Boris Lovrić iz Opće bolnice Nova Gradiška kazao je da je u bolnicu dovezeno dvoje teže i pet lakše ozlijeđenih. Nitko od dvoje teže ozlijeđenih nije operiran.

"Svi su stabilno, nastavlja se konzervativno liječenje. Petero je stranih državljana, dvoje hrvatskih", rekao je. "Hrvatski državljani kažu da je noćas bilo jako traumatično, oni su još uvijek pod stresom, nisu željeli govoriti o detaljima", dodao je.

10:17 Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu priopćila je jutros da se provodi očevid željezničke nesreće kod Novske. Više o tome pročitajte OVDJE.

9:59 Traje istraga koja će dati potrebne informacije o tome što se dogodilo, kazao je Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz za N1.

"Vlak je star 40 godina, ali je tehnički ispravan i pouzdan. Prije dva dana imao je servisni pregled i sve je bilo u redu. Uvjeti vožnje vlaka - za to ću morati pričekati istragu", kazao je Ukić i dodao da je brzina na toj pruzi 160 km/h.

9:54 Nakon sudara vlakova u subotu nedaleko od Novske sedam ozlijeđenih osoba smješteno je u bolnicu u Novoj Gradiški i svi se dobro oporavljaju, potvrdio je jutros za Hinu ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška Josip Kolodziej.

"Provjerio sam jutros stanje pacijenata pacijenata zaprimljenih u našu bolnicu nakon nesreće, prema trenutnim informacijama svi se dobro oporavljaju. U bolnicu je zaprimljeno ukupno sedam osoba od kojih su dvije teško ozlijeđene", rekao je ravnatelj novogradiške bolnice Kolodziej.

Na području Brodsko-posavske županije liječničku pomoć dobile još tri osobe u bolnici u Slavonskom Brodu. "Sve tri osobe imaju lake tjelesne ozljede i otpuštene su na kućno liječenje", potvrdio je ravnatelj slavonskobrodske bolnice Josip Samardžić.

Te osobe su migranti i njih je nakon pružene liječničke pomoći preuzela policija radi daljnjeg postupanja, potvrđeno je Hini iz Policijske uprave brodsko-posavske.

9:45 Predsjednik Zoran Milanović izrazio je sućut poginulima u stravičnoj željezničkoj nesreći kod Novske, a ozlijeđenima poželio brz oporavak. Više o tome možete pročitati OVDJE.

9:29 Vatrogasci su na mjestu događaja, no neće krenuti s radom dok se ne završi očevid.

"Nama je prioritet pregledati pozicije ispod prevrnutih vagona, otkloniti sumnju da ima još ljudi pod vagonima i pregledati teren do kraja", kazao je za DNEVNIK.hr zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Novske Zlatko Pješ.

No, to trenutno ne mogu, navodi, jer nemaju potrebno za pomicanje prevrnutih vagona.

"Za to trebaju kranske dizalice koje očekujemo dok se završi očevid, možda nešto i ranije", objasnio je Pješ.

9:11 Vatrogasci iz Novske objavili su na Facebooku fotografije stravičnog sudara vlakova.

8:58 Očevid je u tijeku, kazala je županijska državna odvjetnica Jadranka Huskić.

"Noćas je obavljen očevid na kolodvoru u Novskoj i Okučanima, sad se utvrđuju činjenice na mjestu nesreće. Tijela poginulih bit će poslana na obdukciju, identitet poginulih još uvijek nije utvrđen", dodala je Huskić.

Od troje poginulih, jedan je putnik u vlaku, a druga dvojica su djelatnici HŽ-a - strojovođa i kondukter.

8:39 Od ozlijeđenih u sudaru vlakova nitko nije životno ugrožen, kazao je načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut za N1.

"Imamo jedno dijete koje je ozlijeđeno, ozljede su lakše naravi. Stranaca je osam, njihov dolazak u Republiku Hrvatsku utvrđujemo na terenu, među njima je i to jedno dijete", kazao je.

8:21 U novogradiškoj Općoj bolnici pružena je medicinska pomoć sedmero ozlijeđenih osoba u teškoj željezničkoj nesreći koja se dogodila u petak navečer kod Novske u mjestu Rajić kada je putnički vlak naletio na zaustavljeni teretni vlak.

Petero osoba ima lakše, a dvoje teške tjelesne ozljede. Od dvoje teže ozlijeđenih, radi se o ozljedi kralježnice kod jedne osobe i prijelomu rebara i prsnog koša kod druge, izvijestio je dežurni liječnik Vedran Gajski. Nitko nije životno ugrožen te su svi pacijenti bez pogoršanja stanja, rekao je za N1.

Tijekom noći, kako se doznaje, u pretrazi mjesta nesreće nisu pronađene nove ozlijeđene osobe.

Vili Beroš, ministar zdravstva, obišao je bolnicu u kojoj su smješteni ozlijeđeni iz sudara vlakova kod Novske. Mjesto nesreće u noći na subotu obišao je premijer Andrej Plenković.

Više informacija s mjesta događaja u noći na subotu pročitajte OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene