Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj ponovljenog suđenja

Nepravomoćna presuda: Za brutalno ubojstvo Karmelina Fistanića Ringwald i ostali dobili ukupno 54 godine zatvora

Aktualno Galerija Vlado Zolota i Jerko Pirić na izricanju presude - 3 Vlado Zolota i Jerko Pirić na izricanju presude - 3 Foto: Josko Supic/Cropix Stjepan Ringwald na izricanju presude - 5 Stjepan Ringwald na izricanju presude - 5 Foto: Josko Supic/Cropix Vlado Zolota na izricanju presude - 6 Vlado Zolota na izricanju presude - 6 Foto: Josko Supic/Cropix Jerko Pirić na izricanju presude - 1 Jerko Pirić na izricanju presude - 1 Foto: Josko Supic/Cropix +3 Jerko Pirić na izricanju presude - 4 Galerija 1/8 >>
Zbog ubojstva Karmelina Fistanića prije tri godine u Omišu, u petak su na ponovljenom suđenju u Splitu na dugogodišnje zatvorske kazne osuđeni Stjepan Ringwald kao izvršitelj, Jerko Pirić kao naručitelj i Vlado Zolota kao pomagač.

Predsjednik sudskog vijeća splitskog Županijskog suda Zoran Ivanišević nepravomoćno je dosudio Ringwaldu 19 godina zatvora, Piriću 18 i Zoloti 17 godina, na koliko su bili osuđeni i na prvom sudskom postupku

Sudac je u odmjeravanju kazne kao otegotnu okolnost Ringwaldu uzeo raniju osuđivanost za nasilna nedjela, a Piriću što je od ranije poznavao Fistanića i s njim bio u poslovnom odnosu.

Za sve osuđene otežavajuća je okolnost što se ubojstvo dogodilo u malome mjestu pa je to duboko uznemirilo građane.

Negodovala i majka jednog od osuđenika

Osuđeni trojac zbog negodovanja nije dočekao dovršetak obrazloženja presude, a u sudnici je negodovala i majka jednog od osuđenika nakon čega je na traženje suca napustila sudnicu.

Osuđenima je u zatvorsku kaznu uračunato i vrijeme koje od uhićenja provode u istražnom zatvoru, a koji im je danas produžen do pravomoćnosti presude.

Osim zatvorskih kazni, sva trojica će, po odluci suda, trebati platiti 27.000 eura troškova postupka.

Visoki kazneni sud ukinuo je prvu presudu jer je smatrao da je prvostupanjski sud prekoračio optužbu dodavanjem radnji za svakog optuženika i ispustio dio činjeničnog opisa iz optužnice. 

Šest hitaca u glavu i vrat

Prema optužnici, Pirić i Zolota na gradskom groblju Lovrinac navodno su pokupili Ringwalda, koji je malo prije toga u Split stigao iz Šibenika, te su otišli do Zolotina apartmana u Omišu.

Tamo se Ringwald presvukao, na glavu stavio tamnu kacigu i sjeo na Yamahu T-Max crne boje koju su mu osigurali okrivljenici.

Pročitajte i ovo Automobil Željka Hatlaka Uhićen je Teško ubojstvo u Varaždinu: Muškarac osmislio opaki plan, ubio i sakrio muškarca kako bi se dočepao njegove imovine

Ringwald je zatim pratio VW Polo koji je u društvu djevojke vozio Fistanić. Kada je na predjelu Slavinj, kod skretanja sa državne ceste D-8 u smjeru mjesta Brzet, Fistanić zaustavio svoje vozilo, Ringwald mu je prišao na motociklu i kroz poluotvoreni prozor vozačevih vrata ispalio šest hitaca u glavu i vrat.

Fistanić je zbog zadobivenih strijelnih rana glave i vrata preminuo na mjestu događaja, dok se Ringwald udaljio.

Likvidacija usred dana

Brutalna likvidacija izvršena je usred bijela dana 9. studenog 2019. godine. Karmelino je s djevojkom sjedio u automobilu uz Jadransku magistralu. Jeli su sendviče.

Pročitajte i ovo Tin Kovačić, reporter Dnevnika Nove TV Ubio oca, propucali ga policajci Detalji krvavog pohoda u Slavoniji: Unutarnja kontrola stigla u Vinkovce, epilog ubojstvu dat će stručni tim

Na početku suđenja prvooptuženi Ringwald kazao je da mu se sudi za nešto što nije učinio, dok su Pirić i Zolota kazali da optužnicu razumiju, ali se ne osjećaju krivima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene