Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bio ročnik 180. motorizirane brigade JNA

Srbinu šest godina zatvora zbog ratnog zločina u Zemuniku Gornjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudsko vijeće Županijskog suda u Zadru pod predsjedanjem sutkinje Dijane Grancarić danas je proglasilo krivim srbijanskog državljanina Nedeljka Jankovića (37) za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Zemuniku Gornjem i Jagodnji Donjoj potkraj 1991. te ga nepravomoćno osudilo na zatvorsku kaznu od šest godina.

Janković je uhićen prije dvije godine u Sloveniji na temelju tjeralice Županijskog suda u Zadru, a izručen je prošle godine Hrvatskoj, od kada se nalazi u zadarskom pritvoru. Janković je bio ročnik 180. motorizirane brigade JNA. Optužen je da je brutalno zastrašivao civile u Zemuniku Gornjem i Jagodnji Donjoj u studenom 1991. te ih prisiljavao da napuste svoje domove što je protivno međunarodnim konvencijama o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bosanski Srbin priznao krivnju za zločin u Srebrenici Slika nije dostupna Haag: Potvrđeno 15 godina zatvora bosanskom Srbinu

Obrazlažući presudu, sutkinja Dijana Grancarić je rekla da je Jankoviću dokazano kazneno djelo ratnog zločina na temelju svjedočenja više svjedoka iz Zemunika Gornjeg i Jagodnje Donje. Presuda je nepravomoćna.

Odvjetnik najavio žalbu na presudu

Sud u Zadru nije prihvatio obranu optuženika da je Janković već osuđen u Banjoj Luci za isto kazneno djelo. Po obrazloženju suda, Janković je osuđen za imovinsko-pravne delikte, a ne i za ratni zločin. Međutim, sud je prihvatio da mu se u izrečenu zatvorsku kaznu obračunaju i dvije godine na koliko su ga osudile srpske vlasti te i vrijeme provedeno u zadarskom pritvoru. Odvjetnik osuđenog Jankovića Luka Šušak najavio je žalbu na tu presudu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene