Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudsko vijeće Županijskog suda u Zadru pod predsjedanjem sutkinje Dijane Grancarić danas je proglasilo krivim srbijanskog državljanina Nedeljka Jankovića (37) za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Zemuniku Gornjem i Jagodnji Donjoj potkraj 1991. te ga nepravomoćno osudilo na zatvorsku kaznu od šest godina.


Janković je uhićen prije dvije godine u Sloveniji na temelju tjeralice Županijskog suda u Zadru, a izručen je prošle godine Hrvatskoj, od kada se nalazi u zadarskom pritvoru. Janković je bio ročnik 180. motorizirane brigade JNA. Optužen je da je brutalno zastrašivao civile u Zemuniku Gornjem i Jagodnji Donjoj u studenom 1991. te ih prisiljavao da napuste svoje domove što je protivno međunarodnim konvencijama o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Vezani članci Slika nije dostupna Osuđen na 9 godina zatvora zbog ubojstva srpskog civila Slika nije dostupna Bosanski Srbin priznao krivnju za zločin u Srebrenici

Obrazlažući presudu, sutkinja Dijana Grancarić je rekla da je Jankoviću dokazano kazneno djelo ratnog zločina na temelju svjedočenja više svjedoka iz Zemunika Gornjeg i Jagodnje Donje. Presuda je nepravomoćna.

Odvjetnik najavio žalbu na presudu

Sud u Zadru nije prihvatio obranu optuženika da je Janković već osuđen u Banjoj Luci za isto kazneno djelo. Po obrazloženju suda, Janković je osuđen za imovinsko-pravne delikte, a ne i za ratni zločin. Međutim, sud je prihvatio da mu se u izrečenu zatvorsku kaznu obračunaju i dvije godine na koliko su ga osudile srpske vlasti te i vrijeme provedeno u zadarskom pritvoru. Odvjetnik osuđenog Jankovića Luka Šušak najavio je žalbu na tu presudu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju