Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kriza eura ima potencijal uništavanja'

Soros usporedio krizu eurozone s raspadom SSSR-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki milijarder i investitor George Soros usporedio je krizu eurozone s čimbenicima koji su doveli do kolapsa Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih.

"Europa je slična Sovjetskom Savezu, na način da kriza eura ima potencijal uništavanja, potkopavanja Europske unije. S dubokom socijalnom, gospodarskom i moralnom krizom u kojoj je Europa, možemo vidjeti sličan proces raspadanja", rekao je Soros u raspravi o obrazovnoj politici u Budimpešti, prenosi u srijedu poslovni dnevnik Wall Street Journal.

Pročitajte i ovo Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava? Andrej Plenković "Pišu budalaštine" Plenkovića naljutilo pitanje o Hrvoj Šipek i Turudiću: "Pa to su gluposti da ne mogu biti gluplje"

>> Maras: Malo i srednje poduzetništvo može Hrvatsku izvući iz krize

Soros, koji je rođen u Budimpešti, često posjećuje Mađarsku gdje drži predavanja. Njegovi su komentari slični onima koje je dao na konferenciji u Danskoj prošloga tjedna, kada je rekao da kriza eurozone "još nije gotova, te da ide u pogrešnom smjeru".

"Euro potkopava političku koheziju u Europskoj uniji, a ako nastavi tako, može čak i uništiti Europsku uniju", rekao je u komentarima, koje prenosi Reuters. Gospodarstvo "može rasti iz prekomjernog duga, ali se ne može smanjivati iz prekomjernog duga", dodao je.

"Nije vjerojatno da će EU preživjeti"

On je ranije u travnju rekao da Europska unija vjerojatno neće preživjeti trenutnu dužničku krizu eurozone, bez pragmatičnije njemačke politike.

"Europa se suočava s dugim razdobljem gospodarske stagnacije ili još gorim od toga", rekao je Soros na konferenciji za novinare u Berlinu 12. travnja.

Njemačke vlasti, posebice Bundesbank i Ustavni sud, ustraju na provedbi zakona koji su se pokazali neprimjenjivim i kriza prijeti "još uvijek nepotpunoj političkoj uniji", istaknuo je.

Soros je upozorio da su druge zemlje, poput Japana i država Latinske Amerike, prošle slična iskustva i preživjele, ali EU nije država te nije "vjerojatno da će preživjeti". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene