Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je danas u Hrvatskom saboru kako malo i srednje poduzetništvo može Hrvatsku izvući iz krize.


"Mi nemamo velikih korporacija, ali vjerujem da u budućnosti malo i srednje poduzetništvo može Hrvatsku izvući iz krize", poručio je sa saborske govornice ministar Maras tijekom rasprave o izmjenama Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva.

Vezani članci Zlatko Trobonjača - 3 Epidemiolog Trobonjača: "Podaci su dobri. Epidemija stagnira, ali dominira delta soj, a dolazi nam i velik broj turista" Burno na zagrebačkoj skupštini - 1 Burno na sjednici skupštine Zagrebačke županije: ''Ništa ne može opravdati ovu političku trgovinu i prostituciju''

>> Maras: Vlada će stati iza svih perspektivnih projekata

Malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj čini 99,5 ukupnog gospodarstva, udio malih i srednjih subjekata čini preko 50 posto hrvatskog BDP-a i zapošljavaju preko 64 posto zaposlenih u Hrvatskoj, kazao je. Hrvatsko gospodarstvo je po svojoj strukturi mikrogospodarstvo, rekao je Maras dodavši kako je jedna od najvažnijih zadaća njegovog ministarstava osigurati povoljno financiranje jamstava čime se i bavi ovaj zakon.

Hrvatska mora osigurati stabilnost i sigurnost investicija, rekao je. Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva se želi potaknuti jačanje hrvatskog poduzetništva kroz privlačenje novih investicija. "Cilj je vratiti se na 2008. godinu tj. 4 milijarde eura stranih investicija u Hrvatskoj", naglasio je Maras dodavši kako se do 2014. godine moraju napraviti preduvjeti kako bi te investicije premašile 4 milijarde.

Zakonskim se izmjenama kategoriziraju mikro poduzetnici s manje od 10 zaposlenih, mali poduzetnici s manje od 50 zaposlenih te srednji poduzetnici s manje od 250 zaposlenih. Također su definirane i veličine projekata: mikro projekti do milijuna eura, mali s do 10 milijuna eura te srednji projekti s do 50 milijuna eura.

Predviđena definicija mikro, malih i srednjih poduzeća usklađena je s istovjetnom definicijom Europske komisije, Europske investicijske banke i Europskog investicijskog fonda, s ciljem unaprjeđenja konzistentnosti i učinkovitosti ciljanih politika srednjeg i malog poduzetništva. Nova kategorizacija omogućit će proširenje postojećeg korpusa srednjeg i malog poduzetništva u Hrvatskoj, što će za posljedicu imati i povećanje broja korisnika poticajnih mjera za razvoj poduzetništva.

Ministar Maras najavio je kako će se zakonskim izmjenama proširiti nadležnost Hrvatske agencije za malo gospodarstvo na područje promocije i privlačenja investicija, a mijenja se njezin naziv u Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo i investicije - HAMAG INVEST. Na taj bi se način trebao omogućiti daljnji razvoj, unaprjeđenje i promocija atraktivnog, međunarodno konkurentnog investicijskog okruženja u Hrvatskoj. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.