Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Detvero optuženih za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda Branimiru Glavašu za ubojstva i mučenja srpskih civila u ratnom Osijeku sutra će se ponovno naći pred optužnim vijećem zagrebačkog Županijskog suda koje treba odlučiti o utemeljenosti USKOK-ove optužnice.


Sutkinja Renata Miličević je o optužnici trebala odlučiti prije desetak dana, no tada je jedan od optuženih, splitski poduzetnik Srećko Jurišić u cijelosti priznao optužbu da je sa saborskim zastupnikom Ivanom Drmićem, osječkim poduzetnikom Dragom Tadićem, njegovom suprugom Božicom Tadić-Ćavar i bivšom zamjenicom glavnog urednika "Glasa Slavonije" i Glavaševom prijateljicom Sanjom Marketić pokušao podmititi suce Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda Glavašu.

Jurišić se nagodio s USKOK-om pa mu je sud potvrdio dogovorenu uvjetnu kaznu na dvije godine zatvora u koji neće ići ako u narednih pet godina ne počini kazneno djelo. Državi će morati vratiti 70 tisuća eura koje su mu, po tvrdnji USKOK-a, radi podmićivanja dali Drmić i Sanja Marketić.

Obrane ostalih optuženika tada nisu krile nezadovoljstvo Jurišuićevim priznanjem krivnje i nagodbom zbog koje je sutkinja sjednicu optužnog vijeća odgodila za 13. listopada.
Optužno vijeće može USKOK-ovu optužnicu potvrditi, odbaciti ili vratiti na doradu. (HIna)