Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istarska je policija kazneno prijavila bivšeg i sadašnjeg rektora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Marčela Dujanića iz Rijeke i Roberta Matijašića iz Pule, te tri profesorice istog sveučilišta zbog krivotvorenja službenih isprava, zlouporabe položaja i nesavjesnog rada u službi.


'Odjel gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave istarske je u suradnji s Županijskim državnim odvjetništvom provedenim istraživanjem utvrdio postojanje osnovane sumnje da je 69-godišnji M.D. iz Rijeke, počinio kazneno djelo krivotvorenja službene isprave. Naime, on je kao tadašnji rektor visokoobrazovne ustanove, od prosinca 2007. svojim potpisom ovjerio 43 diplome koje su sadržavale netočan podatak da su diplomanti završili program sveučilišnog dodiplomskog studija, iako su završili stručni dodiplomski studij', priopćila je danas Suzana Sokač iz Odnosa s javnošću PU Istarske.

Policijskim istraživanjem utvrđeno je i da su profesorice pulskog Sveučilišta N.T. (61) iz Medulina, A.M. (67) iz Pule i E.P. (54) iz Rijeke, kao članice povjerenstva za izbor znanstvenog novaka u suradničkom zvanju asistenta, krajem 2007. i početkom 2008. godine predložile da se 31-godišnjakinja iz Pule primi na ovo mjesto, a iako su, tvrdi policija, znale da ne zadovoljava uvjete, jer nije završila sveučilišni već stručni dodiplomski studij.

Suglasnost na ovaj prijedlog svojim potpisom dao je i tadašnji rektor Sveučilišta Jurja Dobrile, Marčelo Dujanić, koji je također znao da su podatci na diplomi neistiniti.

Sadašnji rektor, 54-godišnji Robert Matijašić iz Pule, kazneno je prijavljen zbog nesavjesnog rada u službi jer, znajući za nepravilnosti, nije raskinuo ugovor između 31-godišnjakinje i Sveučilišta te je time omogućio neosnovano plaćanje njezinog doktorata.

Policija sumnja da je sve poduzeto kako bi se 31-godišnja Puljanka zaposlila na Sveučilištu kao znanstveni novak, a potom i upisala na poslijediplomski studij na fakultetu u Zagrebu na teret pulskog Sveučilišta. Time je 31-godišnjakinja ostvarila pravo na povrat troškova doktorata u visini od 70-ak tisuća kuna, navode u PU istarskoj.

Tri profesorice N.T., A.M. i E.P. prijavljenje su za kaznena djela krivotvorenja službene isprave te zlouporabu položaja i ovlasti, dok je bivši rektor pulskog Sveučilišta Marčelo Dujanić kazneno prijavljen za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti i krivotovrenja službenih isprava, dodaje policija.

Svi su redovitim putem prijavljeni pulskom Županijskom državnom odvjetništvu. (Hina)

Vezani članci Stankovićeva ulica, Pula Pretučena profesorica pulske gimnazije: Vozač izašao iz automobila i napao je Provalnik, ilustracija (Foto Getty) Noćna drama u Puli: Provalnik uhvaćen na djelu, policiji ga predao ukućanin
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju