Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa suradnicima je u predvorju Gradske uprave održao redovnu konferenciju za medije.


Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec je u uvodu presice kazala kako će u javnu raspravu poslati prijedlog da bilo tko može uz prikupljanje određenog broja potpisa građana (10 posto) predložiti neku temu za Gradsku skupštinu. Rok za prikupljanje potpisa je 90 dana.

Vezani članci Tomislav Tomašević Tomaševićeva poruka zaposlenicima gradskih tijela: ''Vjerujem da dijelimo zajedničku želju stvaranja pravednog grada u kojem su svi građani jednaki' Potpis Tomislava Tomaševića u uredu gradonačelnika Na vratima ureda zagrebačkog gradonačelnika novo ime: Tomašević od sutra preuzima vlast

Njen koelga Luka Korlaet je pak kazao da će ova gradska vlast biti posvećena obnovi i uređenju središta grada. Naveo je i kako će se predložiti povlačenje odluke za osnivanje Bloka Kvatrić d.o.o. putem kojeg se planiralo pogodovati privatnom investitoru. Stoga će se predložiti pokretanje postupka likvidacije tog trgovačkog društva.

Gradonačelnik Tomašević obrazložio je odluku o drugačijem nastavku izgradnje pročistača, jer je riječ o privatnom koncesionaru. "Sada idemo na skupštinu s prijedlogom da se razvrgne stari sporazum i da investitor bude Vodoopskrba i odvodnja, kako bi se cijela investicija prijavila na EU projekte i bila financirana iz EU fondova, a ne iz gradskog proračuna, čime ćemo uštedjeti 400 milijuna kuna." 

Nove čelnice Velesajma i MSU-a

Kazao je i da su izabrali novu direktoricu Zagrebačkog velesajma. "Renata Suša izabrana je na natječaju za novu ravnateljicu Zagrebačkog velesajma", potvrdio je Tomašević, a kao najvažniju referencu iz njezine biografije naveo je da je bila predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture te da je izabrana upravo zbog svog bogatog iskustva u upravljanju. 

"Pred krajem smo i finaliziramo natječaje za pročelnike i pročelnice kontrolnog ureda za zaštitu spomenika. Potpisao sam i imenovanje ravnateljice Muzeja za suvremenu umjetnost. Tu je odluku donijelo upravno vijeće gotovo jednoglasno. Upravno vijeće je prepoznalo da je njen program bio stručan i metodološki razrađen. Ja ću tu odluku potpisati i Zdenka Badovinac će postati novom ravnateljicom. Očekujem time bolje pozicioniranje muzeja na međunarodnoj razini", rekao je Tomašević. 

Dodao je i da je što se tiče Paromlina, proveden natječaj za izgradnju gradske knjižnice. "Taj projekt je skup, procjenjuje se na 300-tinjak milijuna kuna. To sigurno neće ići na teret gradskog proračuna, mislimo ih povući iz EU sredstava."

"Rok za Fond solidarnosti je sutra, vrlo je kratak. Za Gredelj imamo spreman program za natječaj. Treba napraviti razgovor sa zajednicom i onda raspisati natječaj. To je u visokoj fazi pripremnosti", tvrdi gradonačelnik.

"Što se tiče voditelja službi, ne radi se o novim pozicijama, nego o postojećim. Smatramo da je bitno napraviti javni natječaj kako bi se te ljude zamijenilo. Ako budu zaposleni vanjski ljudi na tim pozicijama, onda sigurno neće doći do povećanja tih pozicija. Ako odlučimo smanjiti taj broj, smatram da je bitno da to bude preko javnog natječaja", istaknuo je Tomašević.

O Holdingu i Maksimiru

Što se Holdinga tiče, kazao je da su već razgovarali sa sindikatima. "Rekli smo da ćemo strateški s njima razgovarati s vremena na vrijeme, a ne onako kako je to radio bivši gradonačelnik. Sam proces upravljanja firmom obavlja uprava, a ne gradska vlast. Imamo situaciju u kojoj je bivši gradonačelnik davao suglasnost za zapošljavanje. Vjerujem da će se u procesu savjetovanja doći do novih rješenja. Nitko ne osporava da tamo ima viška ljudi. Holding je u jednoj nezavidnoj situaciji, već drugu godinu zaredom posluje s gubitkom, a na naplate dolaze i obveznice."

Vezano uz obnovu nakon potresa kazao je da će srećom Grad moći dosta povući iz Fonda solidarnosti jer su neki projekti već završeni pa će se retroaktivno povući novac. "Kada smo vidjeli sve procjene projekata, neke procjene šteta bile su nerealne. Mi nikad taj novac ne bismo uspjeli potrošiti. Nadam se da novac neće propasti, a posebice ovaj dio vezan uz Grad Zagreb."

Komentirao je i stadion u Maksimiru.

"Razgovori su tek počeli i fokusirali smo se više na modele financiranja. Imat ćemo sastanak već krajem ovog mjeseca. Ne znam kako bih nazvao taj stadion, a da nekoga ne uvrijedim, to zdanje. Želim da konačno imamo stadion kakav građani zaslužuju." Dometnuo je i da ima puno stvari koje uprava Dinama može promijeniti što se tiče sporta.

"Neću vam ništa odati što se tiče cijene ZET-ove karte, jer to ne odlučujemo iz prsta. O tome raspravljamo sa stručnjacima, moramo donijeti konkretnu odluku i predstaviti ju javnosti", rekao je Tomašević.

Zaključio je i da nije njegov stil da se žali na demontiranje niti da nekoga proziva. "Puno je procesa koji traju mjesecima i potrebni su da bi se nešto ostvarilo."

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju