Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku ispitalo je 53-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine osumnjičenog zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.


53-godišnjak je osumnjičen da je od svibnja 1992. godine do 28. lipnja 1993. na području općine Orašje počinio ratni zločin. Bilo je to tijekom sukoba između pripadnika Vojske Republike Srpske s jedne strane i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Bosne i Hercegovine (Armije BiH) s druge strane te oružanog sukoba između pripadnika HVO-a i pripadnika Armije BiH.

Vezani članci Gordan Grlić Radman ''Suđenje pilotima je politička farsa'', kazao je Grlić Radman, a poslao je i poruku Grmoji i Mostu Ilustracija Što sve sadrži optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota? Objavljeni detalji

Kao zapovjednik Vojne policije Operativne zone Posavina do rujna 1992. godine, a od rujna 1992. do 28. lipnja 1993. dužnost zapovjednika 5. bojne Vojne policije Posavina-Orašje, koja je djelovala u sklopu 106. brigade HVO-a Orašje, osnovao je improvizirane zatvore u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali i Srednjoškolskog centra u Orašju te više manjih zatvora na različitim lokacijama na području općine Orašje, među kojima i improvizirani zatvor u garaži pored obiteljske kuće te u atomskom skloništu u Orašju.

U zatvore su dovođeni zarobljeni pripadnici Vojske Republike Srpske i pripadnici bošnjačke nacionalnosti ako su bili pripadnici Vojske Republike Srpske te civili srpske, bošnjačke nacionalnosti i Hrvati za koje je sumnjao da surađuju s pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Osobno mučio zatočene civile i ratne zarobljenike

Osobno je ozljeđivao zatočene civile i ratne zarobljenike, psihički i fizički ih zlostavljao te sudjelovao u nanošenju teških tjelesnih ozljeda, također ih je mučio i nečovječno postupao prema njima te da fizički zlostavljao civile Srbe i Hrvate za koje je sumnjao da surađuju s neprijateljem.

Na iste je radnje poticao i ostale pripadnike Vojne policije HVO-a. Oni su neometano ulazili u improvizirane zatvore te zarobljene civile i one civile koji navodno surađuju s neprijateljem te zarobljene pripadnike protivničkih postrojbi zlostavljali prilikom ispitivanja, premlaćivali i mučili, a neke od njih i ubili.

Protuzakonito je zatvorio veći broj civila srpske nacionalnosti i sudjelovao u njihovu zlostavljanju, kao i u zlostavljanju ratnih zarobljenika i civila izvan zatvora. Uslijed navedenih radnji poduzetih prema najmanje osamdeset civilnih i vojnih osoba, dvadeset i tri osobe su preminule, jedna je silovana, a ostale su zadobile teške tjelesne ozljede.

Sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predloženo je određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju