Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žrnovnica

POŽAR KOD SPLITA Od prošle noći gori na samoj granici prema kućama i osnovnoj školi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ranim jutarnjim satima u ponedjeljak buknuo je požar iznad Žrnovnice, istočno od Splita. Vatrogasci na terenu raspoređeni su i spremni štititi kuće od vatrene stihije, bude li to potrebno, doznaje se u DVD Žrnovnica.

U Splitu i okolici ovih je dana gorio niz požara, a nastavilo se i danas. Od prošle noći vatra gori u Žrnovnici, na samoj granici prema kućama i osnovnoj školi koja je zbog školskih praznika prazna. Riječ je o ograđenom vojnom području koje je JNA nakon odlaska 90-tih minirala i koje nikada nije potpuno razminirano.

Pročitajte i ovo Prizor požara U blizini Jakuševca U popodnevnim satima buknuo požar: Zapalio se otpad na livadi Vatrogasci, ilustracija Nastale gužve Požar na zagrebačkom mostu: Zapalio se automobil, vatrogasci izašli na teren

Stoga su se danas gasili samo rubni dijelovi i čuvalo područje prema kućama, dok se u ostatak požarišta nije ulazilo. Odlučeno je da se neće slati zračne snage, kanadere i helikoptere, upravo zbog toga što je riječ o miniranom području.

''Mi ne možemo ulaziti unutra, to je vojno područje, unutra su se čule i detonacije. Tih par kuća šta je najkritičnije, branimo ih kako je god moguće'', kazao je Marinko Bogdan, zapovjednik požarišta JVP Split.

''Mine su unutra, noćas se čulo kako je pucalo'', kazala je Antonina Štojs.

Gorjelo je u blizini kuća i škole, koja je prazna s obzirom na praznike, a linija je dobro branjena, pa nitko nije ugrožen, kako kažu vatrogasci. Vatrogasci dežuraju na požarištu.

Opožareno je 15 hektara borove šume i niskog raslinja, ali vjetar razbuktava vatru i širi je u smjeru naselja Žrnovnica i Kamešnica, no vatrogasci su spremni suočiti se se vatrenom stihijom na tim mjestima.

Dojavu o požaru vatrogasci su zaprimili jutros oko dva sata, a trenutačno ih je na obuzdavanju vatrene stihije angažiramo više od 20, s osam vatrogasnih vozila.

Konačno ugašen požar na planini Promina

Požar koji je još prošle srijede izbio na planini Promina, konačno je u ponedjeljak oko 7,30 sati lokaliziran, a onda u 10 sati i ugašen, doznaje se u Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije.

Da je na nepristupačnoj istočnoj padini planine Promina, iznad sela Čenići u općini Biskupija, izbio požar dojava je stigla još prošle srijede oko 17,30 sati. Tijekom iduće noći vatrogasci su obilazili i vizualno nadzirali nepristupačno požarište, a u jutarnjim satima idućeg dana vatru je razbuktala jaka bura pa su na gašenju vatrene linije dužine oko 500 metara angažirani profesionalci iz Javne vatrogasne postrojbe Drniš, DVD-a Drniš i Biskupija te Državne intervencijske postrojbe iz Šibenika.

Toga dana u ispomoć je pozvan i jedan kanader koji je nad požarom proveo manje od 10 minuta jer zbog jakih udara bure nije mogao djelovati.

Tijekom noći s četvrtka na petak, vatrogasci su pristupili osiguranju rubnih dijelova te tijekom jutra na intervenciju pozvali nove snage iz javnih vatrogasnih postrojbi Knina, Vodica i Šibenika. U tom trenutku, opožarena je bila površina od 500 puta 1.500 metara.

Tijekom prošlog petka vatru na Promini gasili su tijekom čitavog dana profesionalci iz Drniša, Šibenika, Knina i Vodica, a pomagali su im i članovi DVD-a Drniš, DIP-a Šibenik, Šumarije Drniš te jedan air tractor.

U noći s petka na subotu i tijekom Stare godine požar na nepristupačnim dijelovima planine vatrogasci su mogli samo nadgledavati i obilaziti, sve dok u ponedjeljak rano ujutro vatra konačno nije ugašena.

Izgorjelo je ukupno 380 hektara površine, a u prosjeku je svakodnevno na Promini boravilo između 20 i 40 vatrogasaca, doznaje se u vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije.

Tijekom prvoga dana 2017. izbila su na području Šibensko-kninske županije tri nova požara koji su tijekom dana i ugašeni. Gorjelo je na otvorenom prostoru lokaliteta Bulina strana kod Knina, u Podumcima kod Unešića te na brdu Ženskovica u zaleđu Primoštena. (Ma.B. /S.P. / I.D./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene