Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevezeni su u KBC Split

VIDEO Putnicima iz Cessne popucali kralješci, zbog sporne zapovijedi kasnili u bolnicu? "Takvo nešto se još nikad nije dogodilo!"

Kako doznajemo, u Cessni koja se srušila na Braču bila su dva muškarca i jedna žena. Bili su u prisebnom stanju po dolasku vatrogasaca.

Kod Pustinje Blaca na otoku Braču u utorak ujutro srušila se Cessna. Sve troje putnika preživjelo je i prevezeno je u KBC Split. Video objavljujemo uz dozvolu Info Kadra.

Razgovarali smo sa zapovjednikom supetarskih vatrogasaca Nikolom Martinićem Draganom, koji je sudjelovao u spašavanju putnika.

"Bili su prisebni kada smo došli, nisu bili u panici", kazao je Martinić Dragan za DNEVNIK.hr. U avionu su bila dva muškaraca i jedna žena.

Istaknuo je da je, uz samo lociranje Cessne, najteže bilo izvlačenje zbog nepristupačnog terena. Rekao je da nisu uspjeli doznati što je moglo dovesti do pada, već je u fokusu bilo čim prije poslati ih helikopterom u bolnicu.

U potrazi za letjelicom sudjelovalo je 11 pripadnika DVD-a Supetar s četiri vozila, četiri vatrogasca DVD-a Bol s dva vozila te dvoje vatrogasaca s jednim vozilom vatrogasaca Zračne luke Brač, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon teške tragedije FOTO Helikopterom izvučena olupina Cesne koja se srušila na Kordunu

Problem s helikopterom

Pojavila se informacija da je helikopter koji je tražio unesrećene s Brača - vraćen u bazu. Helikopter je krenuo oko 10:30, a oko 10:45 stigla je zapovijed da se vrati.

"Takvo nešto se nikad dosad nije dogodilo. Zbog svega navedenog je helikopter s ozlijeđenima s Brača poletio tek u 12:30, a tada su ozlijeđeni već mogli biti u bolnici najmanje sat vremena", kazao je pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić za DNEVNIK.hr

Istaknuo je da imaju dežurnu ekipu u Divuljama koja je odmah poletjela u koordinaciji s HRZ-om. "S nosilima i svime što im je potrebno za spašavanje krenuli su i na pola leta su opozvani nazad", prepričava Granić.

Vatrogasci su na terenu čekali helikopter da se unesrećeni podignu košarom. "Na kraju su vatrogasci ozlijeđene morali nositi i voziti do helidroma gdje ih je pokupio helikopter i odvezao u bolnicu", zaključio je Granić.

O svemu smo upitali i Civilnu zaštitu Split. "Vatrogasci su zvali helikopter prije negoli su pronašli Cessnu. U međuvremenu su ga vatrogasci pronašli, pa nije bilo potrebe za helikopterom. 112 nije opozvao taj helikopter", rekao nam je Srđan Kuščević iz Civilne zaštite Split.

Liječnik o ozljedama

"Provedena je sva potrebna dijagnostička obrada i sve troje bit će zadržani u KBC-u Split. Pilot je najlakše ozlijeđen, mislim da će dan ili-dva biti u bolnici. Stabilno je, dobro je i njegove ozljede su sanirane. Dvoje putnika zadobilo je teže ozljede.

Radi se o prijelomima više kralježaka i kod putnika i kod putnice. Riječ je o stabilnim prijelomima koji ne trebaju operacijsko liječenje i pacijenti nemaju neuroloških oštećenja", rekao je medijima Vlatko Ledenko iz KBC-a Split.

Po njegovu sudu, pilot vrlo prisebno reagirao. "Osjetio je da mu zrakoplov gubi snagu i onda je napravio najbolje što je mogao u takvim okolnostima. Mislim da je upravo on najodgovorniji za to da posljedice nisu i znatno teže. Putnici su starije životne dobi, a pilot je mlađi muškarac", rekao je Ledenko.

Istaknuo je da je pilot zadobio jednu veću ranu na glavi, koja je sanirana.

"Letio je dosta nisko"

Dobili smo videozapis koji nam je poslao muškarac s otoka Brača koji tvrdi da je snimio Cessnu u utorak prije pada.

"Letio je dosta nisko, najvjerojatnije je već tada bio u problemima", uočio je muškarac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene