Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sudjeluje 40 policajaca

Velika policijska akcija u Istri: U tijeku su uhićenja i pretresi, procurilo tko je na udaru

Na području Istarske županije privedeno je više osoba, a u tijeku su pretresi poslovnih i privatnih prostora.

U tijeku je policijska akcija u Istri u kojoj je privedeno desetak osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. 

U ovom trenutku može se potvrditi da su navedena kaznena djela vezana za legalizaciju građevinskih objekata, objavio je USKOK navodeći da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju.

Policija je izvijestila da u realizaciji tog složenog kriminalističkog istraživanja sudjeluje više od 40 policijskih službenika te se pretrage poslovnih i privatnih prostora provode na više lokacija. 

Neslužbeno doznajemo kako se radi o nastavku istrage iz lipnja prošle godine i akcije Dorina, kada je na području Istre privedeno više od 20 soba među kojima su bili zaposlenici Grada Vodnjana koji su vodili postupke legalizacije, poduzetnici, građevinari, geodeti i arhitekti te vlasnici nekretnina.

Tada su među ostalima privedeni i bivši vodnjanski pročelnik za prostorno planiranje Damir Janko i bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje Grada Vodnjana Dora Komparić.

Kako piše portal Istra24, neka današnja uhićenja imaju veze s slučajevima legalizacije u Vodnjanu, Banjolama i Fažani, a ovaj put na udaru istražitelja su fažanski načelnik Radomir Korać (SDP), bivši SDP-ov vodnjanski gradski vijećnik Damir Iskrić, bivši službenik Grada Vodnjana koji je radio na legalizacijama Emil Ferjančić i Sandra Pinzan, supruga županijskog pročelnika za poljoprivredu Ezia Pinzana.

Pročitajte i ovo Ilustracija upozorenja se ostvarila Preokret na Jadranu, cijene apartmana na akcijama i do 50 posto: Ono što je bila anomalija sada je hit

Pročitajte i ovo Ilustracija Završio u istražnom zatvoru Obdukcija pokazala da je vozač koji je u prtljažniku vozio mrtvu suprugu policiji govorio istinu

Istra24 pisali su kako je obitelj županijskog pročelnika Ezia Pinzana bespravno  izgradila poveći objekt uz samo more u Volmama kraj Banjola. Potom je taj objekt, uz asistenciju tadašnjeg pročelnika Ibrahimovića, nezakonito legaliziran.

Istraga protiv 26 osoba zbog malverzacija

Također, USKOK je u lipnju prošle godine, na temelju kaznene prijave PU istarske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 26 osoba zbog legalizacije bespravnih objekata na nezakonit način i to u periodu od 2014. do 2019. godine. 

Na malverzacijama sa zemljištem samo su vlasnici nekretnina zaradili više od 640 tisuća eura.

Zanimljivo je da Državna revizija prošle godine utvrdila i kako je načelnik Korać, odnosno općina Fažana, nenamjenski potrošila 7 milijuna kuna 2021. godine, a o tome je obaviješten i DORH.   

Uhićenje Koraća komentirao je i predsjednik SDP-a Peđa Grbin. 

"Ako postoji osnovana sumnja da je netko počinio kazneno djelo, zadnja stvar koja ga smije spašavati je stranačka iskaznica koje god stranke", rekao je Grbin. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene