Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ogromna šteta

FOTO/VIDEO Požar u marini u Medulinu: Izgorjele 22 brodice - "Probudila me eksplozija"

Aktualno Galerija U Marini Medulin požar zahvatio velik broj brodica - 4 U Marini Medulin požar zahvatio velik broj brodica - 4 Foto: Goran Sebelic U Marini Medulin požar zahvatio velik broj brodica - 5 U Marini Medulin požar zahvatio velik broj brodica - 5 Foto: Goran Sebelic U Marini Medulin požar zahvatio velik broj brodica - 6 U Marini Medulin požar zahvatio velik broj brodica - 6 Foto: Goran Sebelic U Marini Medulin požar zahvatio velik broj brodica - 10 U Marini Medulin požar zahvatio velik broj brodica - 10 Foto: Goran Sebelic +6 U Marini Medulin požar zahvatio velik broj brodica - 11 Galerija 1/11 >>
U Istri je prošle noći izbio velik požar u jednoj od marina.

U velikom požaru koji je prošle noći izbio u marini u Medulinu izgorjele su 22 brodice.

Policija je prijavu o požaru u medulinskoj marini zaprimila u 3:55, nadležne službe su odmah izašle na teren te su vatrogasci oko sedam sati uspjeli spriječiti širenje požara na preostale brodice.

U marini Medulin požar je zahvatio velik broj brodova - 4 U Marini Medulin požar zahvatio velik broj brodica - 13 Foto: Goran Sebelic

"Ono najvažnije je da zasad nema dojava da je netko u događaju ozlijeđen. Požar je pod nadzorom, stanje se normalizira, a čim sigurnosni uvjeti policijski službenici i inspektor za zaštitu od požara pristupit će očevidu", kazala je glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač.

More je u lošem stanju, vidi se to i na fotografiji koja prikazuje veliku mrlju na moru u marini, koju je objavila Općina Medulin, a zaljevom plutaju komadi brodica i ostali otpad. 

U marini Medulin požar je zahvatio velik broj brodova - 4 Mrlja na moru u medulinskoj marini Foto: Općina Medulin / FB

Mještani i komunalni redari postavljaju brane kako bi spriječili daljnje onečišćenje mora, javlja Medulin FM.

Ogromna šteta

Vatra se širila s jedne na drugu brodicu, a požar je gasilo 15 vatrogasaca s četiri vozila pulske javne vatrogasne postrojbe (JVP) te pripadnici medulinskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD).

Pretpostavlja se da će broj stradalih brodica u konačnici biti još veći, a prema neslužbenim informacijama štete se kreću u stotinama tisuća eura.

"Po dolasku na mjesto događaja pristupilo se sektoriranju nezahvaćenih plovila te odvajanju od zahvaćenih, a tijekom požara s plivajućeg pontona odvojena su opožarena plovila te je ugašen požar na njima", izvijestili su iz pulskog JVP-a.

Ravnateljstvo Civilne zaštite RH objavilo je da se prema zaprimljenim informacijama, dim s požarišta širi u smjeru mora te nema opasnosti od požara za okolne objekte.

  Pročitajte i ovo kanader - 1 Posljednje pripreme Nakon borbenih aviona, Hrvatska očekuje i nove kanadere: Vatrogasci spremni za sezonu požara  

Prva obavijest policije govorila je o sedam zapaljenih brodica, potom 15-ak, a poslije šest sati broj zapaljenih brodica popeo se na dvadesetak dok su neke potonule.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Jeste li znali da šumski požari mogu potaknuti stvaranje drugih opasnih pojava? Detalje otkriva meteorolog Čačić

''Oko pet sati probudila me eksplozija"

"Jutros oko pet sati probudila me eksplozija. Prvo sam pomislio da je nešto puklo kod mene, no nekoliko minuta kasnije čula se i druga eksplozija, ali manjeg intenziteta. Onako bunovan digao sam se iz kreveta i s balkona vidio crni gusti dim, koji se protezao od ulaza u autokamp Medulin sve do Premanture, Pomera i dalje. Po svemu sudeći, ili je eksplodirala neka plinska boca ili rezervoar na nekoj brodici u blizini", objavio je na Facebooku slobodni novinar i fotoreporter Mladen Kolenko i dodao da vatrogasci još gase požar.

Ljudi su skakali u more, odvezivali brodove i gurali buktinje"

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac bio je prisutan na licu mjesta od samog početka, pružajući podršku i pomažući službama, a Lučka uprava Pula je također odmah reagirala, pomažući u gašenju požara i spašavanju onoga sto se može spasiti, istaknuli su iz Općine Medulin.

Posebno zaslužnim, naglasili se, "pokazali su se i pojedinci koji su gotovo suludom hrabrošću koja se vidi samo u najtežim situacijama skakali u more, odvezivali brodove te vlastitim plovilima gurali buktinje".

"Želimo zahvaliti našim vatrogascima, djelatnicima Lučke uprave Pula, djelatnicima Buže, članovima DVD-a Medulin i svim našim mještanima koji su pružali pomoć u ovoj teškoj situaciji.
Šteta koju je požar prouzročio je ogromna, kako materijalno tako i emotivno. Ne možemo zanemariti činjenicu da su neki od izgorjelih brodova bili ne samo materijalno vrijedni, već dragocjeni za njihove vlasnike - simboli uspomena, avantura i snova. Unatoč tome, imamo sreću da nema ozlijeđenih osoba. Ipak, važno je istaknuti da posljedice požara ne smiju biti ignorirane. Emocije su razumljivo visoke među našim sugrađanima", kazali su iz Općine.

"Nezapamćena tragedija zadesila je Medulin, našu luku i naše brodove. Iako je sama luka pod ingerencijom Lučke uprave Pula, osjećamo veliku odgovornost i potrebu staviti se na raspolaganje za što skorije saniranje nastale štete. Teška noć je iza nas, međutim moram zahvaliti svim mještanima, službama i svima koji su noćas pomagali spasiti što više brodica. Ovakve stvari se ne smiju ponavljati te pozivam sve nadležne državne službe na promptnu i koordiniranu akciju", poručio je Kirac.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene